„Megérte ez a harc? Megéri ma is ellenállni? A válaszunk – igen”

oktatás
2023 augusztus 31., 16:34

„Három éve ezen a napon, 2020. augusztus 31-én az egyetemi autonómia felszámolása ellen tiltakozva lemondott az akkor 155 éves SZFE szenátusa, majd éjfélkor a hallgatók elfoglalták az egyetemet. Hetvenegy napig álltak ellen a kormányzat által vezérelt, »modellváltásnak« hazudott hatalmi térfoglalásnak” - írja Facebookon a Freeszfe Egyesület, amely több szervezettel közösen tervez éjfélkor kiállni az oktatási szabadságért.

Az SZFE leköszönő vezetése őrt áll az egyetem Vas utcai épülete előtt 2020. szeptember 30-án.
photo_camera Az SZFE leköszönő vezetése őrt áll az egyetem Vas utcai épülete előtt 2020. szeptember 30-án Fotó: Szász Zsófia/444

Az egyesület azt írja, sokan segítették őket, ahogy sokan álltak velük szemben is. „Az épületek védelmét csak a covidjárvány veszélyeit mérlegelve adtuk fel, harcunkat a tanszabadságért és az autonómiáért soha. Az ellenállás folytatásaképpen alakult meg a Freeszfe Egyesület, és küzdünk ma is az oktatás szabadságáért” – írják.

„Megérte ez a harc? Megéri ma is ellenállni? A válaszunk – igen.”

Az egyesület azt írja, amíg ők vannak, addig emlékezni és emlékeztetni fognak „az egyetemi autonómia és a tanszabadság gyalázatos elrablására.. Szerintük „rendszerszintű bűnöket követtek és követnek el nap mint nap a felsőoktatás és a közoktatás, a tanszabadság ellen”.

A Freeszfe közli, nincsenek egyedül, és nem csak ők küzdenek az oktatás szabadságáért. Az egyesület több szervezettel, így a Central European University, az Oltalom Karitatív Egyesület, az Egységes Diákfront – Budapest, a Tanítanék, az Akadémiai Dolgozók Fóruma, a Pedagógus Egység és a Független Zeneakadémisták együttműködésével „közös kiállással” készül éjfélkor.