Tizenhét év börtönt kapott a Proud Boys vezetője a Capitolium ostroma miatt

külföld
2023 augusztus 31., 17:46

A Capitolium ostroma miatt 17 év börtönbüntetésre ítélték szélsőjobboldali Proud Boys egyik vezetőjét, Joe Biggset. Az ügyészség szerint a 38 éves Biggs volt a 2021-es zavargások egyik felbujtója. Ez az egyik legsúlyosabb ítélet, amit a zavargások miatt szabtak ki. Biggs enyhítést kért és megbánást tanúsított tettei miatt.

A bíróságon az ügyészek, akik először 33 évest kértek Biggsre, szöveges üzenetekkel, posztokkal és videókkal bizonyították, hogy a Proud Boys részt vett egy összehangolt akcióban, aminek az volt a célja, hogy megakadályozza a 2020-as elnökválasztás eredményének kihirdetését a Capitoliumban. Biggs és Proud Boys tagjai 2021. január 6-án csatlakoztak ahhoz a tömeghez, ami áttörte a rendőri sorfalat, majd menekülésre kényszerítette a törvényhozókat, megzavarva a kongresszus ülését.

A Proud Boys vezetői Enrique Tarrio és Joe Biggs
photo_camera A Proud Boys vezetői Enrique Tarrio és Joe Biggs Fotó: JOHN RUDOFF/AFP

Biggset májusban már elítélték többek között azért, mert megfenyegették a munkájukat ellátó tisztviselőket, valamint beavatkoztak a rendőrség munkájába a zavargások alatt. Augusztus 6-ig több mint 1100 embert tartóztattak le a zavargással kapcsolatos vádak alapján, ami több mint 630 bűnelismerést és 110 ítéletet eredményezett. Az Oath Keepers nevű szélsőjobboldali szervezet alapítóját, Stewart Rhodes-t májusban 18 év börtönbüntetésre ítélték. (BBC/APNews)