Reisz Gábor: Hasonló véleménnyel vagyok az ellenzékről, mint az Orbán-kormányról

belföld
2023 szeptember 01., 11:55

Idén ősszel a Velencei Filmfesztiválon mutatják be Reisz Gábor, a Rossz veresek és a VAN valami... rendezőjének harmadik nagyjátékfilmjét, amit a magyar helyett a szlovák állam támogatott. A rendező most arról beszélt a Népszavának adott interjújában többek között, hogy hogyan született meg benne a Magyarázat mindenre ötlete, mit gondol az ellenzékről és hogy hogyan hozhat valaki a mindennapokat befolyásoló döntéseket, miközben sosem száll fel egy villamosra.

Reisz Gábor
photo_camera Reisz Gábor Fotó: Szemerey Bence

Reisz szerint a neveltetése miatt jobboldali gondolkodású ember lenne, de a folytonos csalódások miatt ez hamar elillant belőle, és azóta sem sorolja magát sehova, a pártpolitizálást pedig „inkább csak a keserű szórakoztatásnak” tartja. Éppen ezért az SZFE körül zajló események fájdalmasan érintették, mivel úgy érezte, hogy „egyik napról a másikra megbélyegzettek lettünk, döntő pont volt”. Mint mondta, besorolták egy politikai oldalra, ami azért is

„abszurd, mert magam sem tudom, hogy bármilyen oldalon állnék”.

A VAN filmzenekar zenél az Egyetem téren az SZFE-ért tartott szolidaritási virrasztáson 2020. 09. 30-án.
photo_camera A VAN filmzenekar zenél az Egyetem téren az SZFE-ért tartott szolidaritási virrasztáson 2020. 09. 30-án. Fotó: Szász Zsófia/444

Reisz arról is beszélt, hogy híreket annyira nem olvas, és csak ritkán van véleménye a pártpolitikáról, de olyankor „hasonló véleménnyel vagyok az ellenzékről, mint az Orbán-kormányról, csak az előbbit nehéz kritizálni, mert a választási kampányokat leszámítva több mint egy évtizede nincsenek jelen.

Hovatovább, a NER részének tartom az ellenzéket. Ugyanaz a kávéház”.

Reisz az ellenzék és a kormánypárt mellett név szerint is kitér Szijjártó Péterre, mivel szerinte

„nagyon rossz üzenete van annak, hogy egy politikus ilyen luxuséletet él. Hogy akar valaki a mindennapokat befolyásoló döntéseket hozni, ha sosem száll fel egy villamosra?”

Szerinte valószínűleg sok ember azt fogja gondolni az új filmjéről, hogy az egy „ellenzéki kiáltvány, ellenfilmje mondjuk az Elkxrtuknak. Elvégre egy elkaszált alkotó független filmet készít, tehát biztos ellene megy a rendszernek. Pedig nekünk az a célunk, hogy mindkét oldal gyűlöletét és sérelmeit megpróbáljuk megérteni.” A velencei részvétel pedig azért is fontos számára, mert „ez egy lökést adhat minden rendezőnek, akit elkaszált az NFI, hogy érdemes független produkciókban gondolkodnia.”