Buddhától idézett a pápa

vallás
2023 szeptember 03., 09:16

Ferenc pápa egy vallási találkozón vett részt Ulánbátorban, ahol bölcsesség ősi iskoláinak egyik alázatos örökösének nevezte magát, majd Buddhát idézve arra szólított fel minden vallást, hogy éljenek harmóniában és kerüljék az erőszakot szító ideológiai fundamentalizmust.

A pápa eredetilag azért utazott Mongóliába, hogy találkozzon a helyi katolikus közösséggel, ami 1450 hívet tesz ki. Miután meghallgatta a mongol buddhistákat, muszlimokat, evangélikusokat, zsidókat, ortodoxokat, mormonokat, hindukat, sintókat, bahaiokat és sámánokat képviselő vezetők beszédét, azt mondta: „A vallások arra hivatottak, hogy felajánlják a világnak ezt a harmóniát, amelyet a technológiai fejlődés önmagában nem tud megadni.” Majd idézett Buddha egyik írásából, miszerint „a bölcs ember örül az adakozásnak”, és megjegyezve, hogy ez hasonló Jézus mondásához: „Nagyobb boldogság adni, mint kapni.”

link Forrás

Konzervatív katolikusok, mint például Athanasius Schneider kazahsztáni püspök, bírálták a pápát, amiért egyáltalán részt vesz az ilyen összejöveteleken, amit a vallások szupermarketjének nevezett, mert szerinte ezek az eseméynek lealacsonyítják a katolikus egyház státuszát. (Reuters)