11 ezer futót zártak ki utólag a mexikóvárosi maratonról, amiért autóval, busszal és metróval rövidítették le a távot

sport
2023 szeptember 05., 14:42

Utólag zárták ki az indulók harmadát a mexikóvárosi maratonról, miután kiderült, hogy lerövidítették a versenytávot. A szervezők közel 11 ezer futó eredményét törölték.

Az augusztus 27-én megrendezett verseny menetét egyéni nyomkövető chipekkel követték. Ennek az lett az eredménye, hogy egyes versenyzők csak 30 kilométert, félmaratont, extrém esetekben csupán pár kilométert futottak. A maradék távot pedig busszal, metróval vagy autóval tették meg.

A tömeges csalás egyik fő oka a bostoni maratonra való kvalifikáció kiharcolása lehetett. Az ottani induláshoz a nevezőknek fel kell mutatniuk egy másfél évnél nem régebbi időeredményt. Férfiak esetében ez 3 óra és 4 óra 50 perc között, nőknél 3 és fél óra és 5 óra 20 perc között váltakozik, korosztálytól függően. Sokan abban bíztak, hogy a nagy tömegben észrevétlenül csalhatnak, könnyedén begyűjtve a kívánt időeredményt.

A mexikóvárosi maraton dobogósai
photo_camera A mexikóvárosi maraton dobogósai Fotó: GERARDO VIEYRA/NurPhoto via AFP

Mexikóvárosban egyébként nem ez az első eset, hogy több ezer futót kizárnak. 2017-ben 6000 induló eredményét vették el, közülük 1296-an olyan időt adtak meg, mely pont elegendő volt a bostoni kvalifikációhoz.

Az idei maratont a bolíviai Hector Garibay Flores nyerte. A civilben taxisofőrként dolgozó futó 2 óra 8 perc 23 másodperc alatt futotta le a 42,195 méteres távot.

(via Der Spiegel)