Folytatni kell a nyomozást a végrehajtói kar ingatlaneladásai miatt

POLITIKA
2023 szeptember 05., 05:24

Megalapozatlanul döntött a rendőrség a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) két gyanús ingatlaneladása ügyében indított nyomozás megszüntetéséről, állapította meg a feljelentő panasza alapján a IX. kerületi ügyészség augusztus 8-i határozatában, melynek részleteit most ismerhette meg a HVG. A lap beszámolója szerint az ügyészségi döntés alapján a rendőrségnek most újra kell indítania a nyomozást, melynek tárgya két fővárosi ingatlan, melyekben az a közös, hogy mindkettőt áron alul értékesítették.

Schadl György a bíróságon (2023)
photo_camera Schadl György a bíróságon Fotó: Németh Dániel/444

Ezt a tényt amúgy még a rendőrségi nyomozás is feltárta, az iratok alapján az MBVK 163 millió forintot bukott, amikor 2021 őszén, a Kart vezető Schadl György letartóztatása idején gyors egymásutánban két ingatlanától, egy Váci úti és egy Szegedi úti épülettől is megszabadult. A HVG cikke szerint a kárérték még nagyobb, ha a Szegedi úti ingatlan esetében nem a becsült, hanem a beszerzéskori értékkel számolnak, mert azt 2018-ban 490 millió forintért vették, így értékesítésekor még további 204 milliót bukhattak.

Ez utóbbi, a beszerzéskori árhoz képest rendkívül, de még a becsült értékéhez mérten is áron alul értékesített ingatlan vevője a Nadan Property Kft. volt, melynek Rogán Antal kabinetfőnöke és gyermekének keresztapja, Nagy Ádám a tulajdonosa. Az a Nagy Ádám, akinek a jogi tanulmányait is Schadl György egyengette szívességkérésekkel.

Rogán Antal az akkori feleségével, Rogán-Gaál Cecíliával és Nagy Ádámmal a Gundel étterem előtt 2014 májusában.
photo_camera Balról jobbra: Rogán Antal az akkori feleségével, Rogán-Gaál Cecíliával és Nagy Ádámmal a Gundel étterem előtt 2014 májusában. Fotó: 444

A nyomozók júniusi határozatukban azzal indokolták az eljárás megszüntetését, hogy bár a vagyonkezelő kötelessége, hogy lehetőség szerint gyarapítsa a rá bízott vagyont, de bűncselekményt csak akkor követ el, ha szándékosan szegi ezt meg. A nyomozást lezáró határozatukban a rendőrök azonban arra jutottak, hogy az ingatlanok becsült értéke és az eladási ár között nem állt fenn olyan kirívó értékkülönbözet, amellyel megvalósult volna a hűtlen kezelés. A panasszal élő feljelentő azt kifogásolta, hogy a nyomozati iratok alapján a rendőrség az ingatlanok értékének megfeleződését feltételezte, pedig az ingatlanpiaci folyamatok alapján éppenhogy drágulniuk kellett volna az ingatlanoknak. Az ügyészség helyt adott a panasznak, mindván a rendőrség "a szükséges nyomozati cselekményeket nem végezte el teljes körűen", így megalapozatlanul döntött a nyomozás megszüntetéséről. (VIa HVG)