Tavaly az orosz-ukrán háború miatt nyolcszorosára nőtt a kazettás bombák áldozatainak száma

háború
2023 szeptember 05., 13:45

Tavaly nyolcszorosára nőtt a kazettás bombák halálos áldozatainak száma, leginkább az ukrajnai háború miatt – közölte a kazettás bombák használata ellen küzdő, Cluster Munitions Coalition (CMC) nevű, 350 aktivistacsoportot egyesítő londoni szervezet.

A kazettás bombák használatát több mint 110 ország tiltja, mert nagy területen szórnak szét repeszeket, amik a polgári lakosságot is veszélyeztethetik, a fel nem robbant bombák pedig akár évekkel később is veszélyesek lehetnek. A bombákat a földről lövik ki vagy repülőgépekből dobják le, majd a levegőben felrobbannak, és kisebb „bombaszemeket” szórnak szét széles területen. A használatukat betiltó 2008-as oslói egyezménynek nem részese sem Oroszország, sem Ukrajna, sem az USA.

Kazettás bomba maradéka Avdiivkánál 2023. március 23-án.
photo_camera Kazettás bomba maradéka Avdiivkánál 2023. március 23-án. Fotó: Andre Luis Alves/Anadolu Agency via AFP

A robbanásokat túlélő, de a repeszektől vagy égéstől súlyos sebeket szenvedő áldozatok akár életre szóló orvosi ellátást is igényelhetnek. A tiltakozók különösen azok miatt aggódnak, akik fel nem robbant bombákba botlanak jóval a konfliktus után is.

Tavaly 1172-en sebesültek meg a kazettás bombáktól, közülük 353 ember meg is halt. A CMC szerint 14 éve – amióta közzéteszik az éves jelentést – ez a legmagasabb szám. Az áldozatok szinte mindegyike civil, háromnegyedük gyerek, akik gyakran nézik játéknak a fel nem robbant bombákat.

A CMC szerint Ukrajnában az orosz hadsereg „többször”, míg maga Ukrajna „kisebb mértékben”, de szintén használt kazettás bombákat. Ukrajna azt ígérte, hogy csak az ellenséges csapatok kiszorítására vet be ilyen fegyvert. Oroszország tagadja, hogy kazettás bombákat használna a háborúban, de többször fenyegetőzött azok bevetésével.

A most kiadott jelentés 2022-re vonatkozik, és még nem tartalmazza a Kijev által júniusban bevetett, az Egyesült Államokból származó kazettás bombák használatát. Joe Biden amerikai elnök július elején azt mondta, „nagyon nehéz döntést” hozott, amikor jóváhagyta ezeknek a fegyvereknek az Ukrajnába szállítását, de Kijev „kifogyott a lőszerekből”.

A CMC jelentése szerint Ukrajnán kívül tavaly még Azerbajdzsánban, Irakban, Laoszban, Libanonban, Szíriában és Jemenben dokumentálták a kazettás bombák használatát, és most először Mianmarban is bevetették. (MTI)