Több fejlesztést is elkaszált a kormány

gazdaság
2023 szeptember 05., 20:25

Mostantól mégsem számít nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek több korábban tervezett állami fejlesztés. A kormány a kedd este megjelent Magyar Közlönyben fújt visszavonult több ügyben is - vette észre a hvg. Indoklás is van: „a Magyarország szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében” hozták meg a lépést.

Ezek az egyelőre vagy végleg parkoló pályára tett fejlesztések:

  • a debreceni velodrom
  • a Hortobágyi Deportálások Emlékhelye
  • a Recski Nemzeti Emlékpark fejlesztése

A vasúti fejlesztések közül visszavonták a korábban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánított tételeket:

  • Ferencváros C elágazás – Kőbánya felső – Rákos – Rákosliget, valamint Rákos – Gyömrő vasúti vonalszakasz fejlesztése,
  • Budapest külső körvasúti megállóhelyek (Pestújhely, Újpalota, Rákosfalva, Rákosszentmihály), valamint Albertfalva megállóhely kiépítése, fejlesztése.

Törölték az „Új Duna-híd és kapcsolódó közlekedési infrastruktúra előkészítés Budapesten” című tételt, és a Gellért-hegyi közpark átfogó közterületi megújításának előkészítését. Visszavonták a Gödön megkezdett Adatközpont-beruházás állami érdekű hasznosításáról szóló határozatot is,

És ha a dél-budai szuperkórházat nem is szedték le a listáról, de a nem kifejezetten központi fekvésű, XI. kerülete Dobogó nevű városrészbe álmodott intézmény megközelíthetőségét megkönnyítő projekt elhasalt. Konkrétan két autópálya-lehajtóról van szó. Még szerencse, hogy a szuperkórház építése sem tart sehol, bár egyelőre azt még nem kaszálták el.

Közben azért bővült is nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyek listája, mégpedig ezzel a tétellel:

Munkásszálló létesítése a Debreceni Déli Gazdasági Övezet mellett.