Az Energiaügyi Minisztérium egyetért a Fidesz-frakcióval abban, hogy az éves szaldóelszámolás kedvezőbb a napelemek tulajdonosainak, ezért vizsgálja fenntartásának lehetőségeit

energia
2023 szeptember 06., 18:24

Az Energiaügyi Minisztérium (EM), a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség és a MANAP Iparági Egyesület is egyetért abban, hogy a napelemeket üzemeltető családok védelmét a meglévő beruházások esetében az éves szaldóelszámolás fenntartása szolgálná a legjobban, ezért a minisztérium érdemben vizsgálja az elszámolási mód fenntartásának lehetőségét.

Ehhez azonban szükséges, hogy műszaki-hálózatbiztonsági fejlesztéseket végezzenek, a szabályozási környezetet átalakítsák, valamint a gazdasági kereteket is kidolgozzák. Csak így lehet alkalmazkodni a napenergia minden korábbi várakozásnál gyorsabb térnyeréséhez.

A minisztérium levélben fordul Juhász Edithez, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökéhez. Az EM kezdeményezi, hogy a hatóság fontolja meg a meglévő napelemes rendszereket érintő szabályozás módosításának lehetőségeit az éves elszámolás fenntartása érdekében.

A minisztérium egy nappal azután tárgyalt a kérdésről az iparági szervezetekkel, hogy Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető arra kérte Lantos Csaba energiaügyi minisztert, hogy állítsák vissza az éves szaldóelszámolást, melynek kivezetését még szombaton jelentette be Lantos.

A miniszter akkor azt mondta, visszamenőleg is hatályosan, 2024. január elsejétől – a feltelepítéstől számított – tíz éven keresztül nem éves, hanem havi elszámolásba kerül minden napelemrendszert üzemeltető személy.

A fennálló elszámolási rendszer megváltoztatására és a bruttó elszámolás bevezetésére egy 2024 január elsejével életbe lépő uniós előírás kötelezi a tagállamokat.

photo_camera Fotó: MISCHA KEIJSER/Cultura Creative via AFP

A havi szaldóelszámolás azt jelenti, hogy ha valakinek van egy napelem a háza tetején, az általa fel nem használt, a hálózatba visszatöltött áramért cserébe használhat áramot akkor is, amikor nem süt a nap. Ez a gyakorlatban ahhoz vezet, hogy nagyon sokan óriási akkumulátorként használják az áramhálózatot: nyáron, amikor süt a nap, betöltenek nagyon sok energiát, télen pedig, amikor nem süt, kiveszik azt a mennyiséget, amit olyankor nem megújuló erőművek termelnek meg.

Ez a rendszer nagyon népszerűvé tette a napelemek kiépítését, sőt, arra ösztönözte az embereket, hogy nagyobb kapacitású napelemeket üzemeljenek be, mint amilyenre a saját fogyasztásuk alapján szükségük lenne. Ez pedig nyomást helyez a hálózatra, amit így fejleszteni kell. Az ilyen fejlesztésekre hivatkozva zárták ki az új napelemeket a hálózatból.

A témával ebben a cikkben foglalkoztunk részletesebben.