Kijevbe látogatott Anthony Blinken amerikai külügyminiszter

háború
2023 szeptember 06., 12:58
Anthony Blinken amerikai külügyminiszter és Denisz Smihal ukrán miniszterelnök Kijevben 2023 augusztus 6-án
photo_camera Anthony Blinken amerikai külügyminiszter és Denisz Smihal ukrán miniszterelnök Kijevben 2023. augusztus 6-án Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Szerdán Kijevbe érkezett Anthony Blinken amerikai külügyminiszter, hogy egyeztetéseket folytasson az ukrán kormány vezetésével, és támogatásáról biztosítsa az országot az oroszokkal vívott háborúban.

Blinken alig néhány órával azután érkezett az ukrán fővárosba, hogy a várost orosz rakétatámadás érte.

A külügyminiszter a hírek szerint egy újabb 1 milliárd dollár értékű háborús segélycsomag folyósításáról tájékoztatja majd az ukrán vezetést. Ő az első magas rangú amerikai politikus, aki Kijevbe látogatott az ukrán ellentámadás megindulása óta. Blinken már egyeztetett is Dmitro Kuleba védelmi miniszterrel és Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel, de találkozik majd Volodimir Zelenszkij elnökkel is.

A külügyminiszter sajtóképviselők előtt arról beszélt: az Egyesült Államok biztosítani kívánja Ukrajnát a támogatásukról és arról, hogy "elrettentő erőként” megjelennek az oldalukon.

A Reuters szerint egyes amerikai vezetők kritikusak az ukrán ellentámadás vártnál lassabb előrehaladása miatt, és ez állítólag felbőszített több ukrán vezetőt, köztük Kulebát is. Bár az ukránok visszafoglaltak legalább egy tucatnyi települést, az oroszok által felügyelt és aknák által sűrűn beterített területeken lassan haladnak előre.

Nyílt kritika eddig nem hangzott el. Az biztos, hogy az amerikai vezetés egyeztetni akar az ellentámadás állásáról, és arról, hogy milyen támogatásra van szükségre az ukrán csapatoknak; de a közelgő télre tekintettel téma lesz Ukrajna energiabiztonsága is.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov azzal reagált a látogatásra, hogy „Washington folytatja Ukrajna támogatását és háborúját egészen addig, amíg az utolsó ukrán katona még áll”.

Arról nincs biztos információ, hogy Blinken találkozik-e a frissen kinevezett Rusztem Umerov védelmi miniszterrel.

A Reuters összesítése szerint az Egyesült Államok már 43 milliárd dollár értékben támogatta Ukrajnát fegyverrel és más eszközökkel az orosz invázió másfél évvel ezelőtti megindulása óta. (Reuters)