A Belügyminisztérium szerint nem felelős az államtitkár a szentgotthárdi szociális otthon ágyipoloska-inváziójáért

Egészségügy
2023 szeptember 07., 12:54

A Belügyminisztérium azt válaszolta a Népszavának az ágyipoloska-invázióval sújtott szentgotthárdi szociális intézményről szóló kérdésekre, hogy csak szezonális az ágyipoloska-fertőzöttség, a folyamatos higiéniai és fertőzésmentesítés az elmúlt öt évben több mint 106 millió forintba került.

Augusztusban az intézmény éléről közös megegyezéssel távozott Takácsné Hargitai Beáta, miután a kialakult poloskahelyzet miatt rövid időn belül több ápoló is felmondott.

Ágyi poloska
photo_camera Ágyi poloska Illusztráció: Wikipédia

A Népszava megkérdezte, hogy Fülöp Attila, a szociális területet is irányító államtitkár felelősnek érzi-e magát a helyzetért, és tervez-e valamilyen lépést, de a BM szerint a „gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár közvetlen felelőssége a konkrét ügyben nem felvethető”. „A fenntartó irányába tett vezetői intézkedések mellett az államtitkár személyesen alakított ki a korábbiaknál magasabb szintű és szorosabb együttműködést az illetékes hatóságokkal” – írták.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság pedig a felelősséget firtató kérdésre azt válaszolta: a fertőzöttség nem a szociális rendszer rendszerproblémája.