Amerikai technológiát használhattak az új Huawei telefon chipjéhez

külföld
2023 szeptember 07., 07:59

Az amerikai Kereskedelmi Minisztériumnak be kellene szüntetnie minden exportot a Huaweinek és az SMIC-nek - Kína egyik legnagyobb félvezetőgyártó cége -, miután a Huawei telefonjaiban olyan új chipeket fedeztek fel, amik megsérthetik a kereskedelmi korlátozásokat, mondta szerdán a Képviselőház Kínával foglalkozó bizottságának elnöke a Reuters szerint.

photo_camera Fotó: NICOLAS ASFOURI/AFP

Mike Gallagher republikánus képviselő már többször sürgette a Biden-kormányt, hogy lépjen fel keményebben az amerikai technológia kínai exportjával szemben. A mostani aggályait azután fejezte ki, hogy a Huawei a múlt héten megkezdte a Mate 60 Pro nevű telefon értékesítését.

„Ezt a chipet valószínűleg nem lehetett volna amerikai technológia nélkül előállítani, az a SMIC megsérthette a Kereskedelmi Minisztérium törvényét" – mondta Gallagher egy nyilatkozatában. „Itt az ideje, hogy véget vessünk minden amerikai technológiaexportnak mind a Huawei, mind az SMIC felé, hogy világossá tegyük, hogy minden olyan cég, ami semmibe veszi az amerikai törvényeket és aláássa nemzetbiztonságunkat, el lesz vágva technológiánktól”.

A Huaweire és az SMIC-re kivetett kereskedelmi korlátozások közé tartozik a Foreign Direct Product Rule, ami azt hivatott megakadályozni, hogy a világ bármely országában működő bármely vállalat az Egyesült Államokból származó eszközöket használjon a Huawei chipjeinek gyártásához. A Huawei és az SMIC beszállítói azonban több milliárd dollár értékű engedélyt kaptak arra, hogy amerikai technológiát adjanak el a vállalatoknak annak ellenére, hogy szerepelnek a kereskedelmi tiltólistákon.