Az ukrán pénzügyminiszter szerint Ukrajna költségvetése csak a hadi kiadásokat tudja önerőből fedezni

háború
2023 szeptember 07., 17:50

Ukrajna költségvetése csak a hadi kiadásokat tudja önerőből fedezni, minden egyebet a kijevi vezetés nemzetközi partnerei segítenek finanszírozni – közölte Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter.

„A biztonsági és védelmi ágazatot önállóan tudjuk fedezni. Minden más kiadást, hangsúlyozom, minden más kiadást partnereinktől, külföldről kapott forrásokból tudunk fedezni” – mondta a Rada tévécsatornának.

Azt mondta, most minden belföldi adó- és illetékbevétel a hadi kiadásokra megy, és „ezek a források nem elegendők, így a különbözetet belső hitelfelvételből és hadi kötvényekből próbáljuk fedezni”.

Szerhij Marcsenko interjút ad az AFP-nek Kijevben 2022. május 12-én.
photo_camera Szerhij Marcsenko interjút ad az AFP-nek Kijevben 2022. május 12-én. Fotó: Genya Szavilov/AFP

Az ukrán költségvetés idén rekord nagy, 38 milliárd dolláros (13 ezer milliárd forint) hiánnyal számol. Volodimir Zelenszkij elnök reméli, a Nyugat segít fedezni a szükséges kiadásokat. Denisz Smihal miniszterelnök júliusban azt mondta, a kijevi vezetés partnerei az év eleje óta 23 milliárd dollárral járultak hozzá a költségvetési hiány csökkentéséhez. Danyijila Hetmancev, az ukrán parlament (Verhovna Rada) pénzügyi bizottságának vezetője azt is elismerte, hogy Ukrajna csakis nyugati partnereinek hozzájárulásával dönthet a rendelkezésére álló források felhasználásáról.

Marcsenko korábban közölte, hogy továbbra is bizonytalan a 2024-es költségvetés, tekintve, hogy a védelmi kiadások nem lesznek alacsonyabbak az ideinél.

Rusztem Umerov védelmi miniszter szerdán közölte, hogy amíg az állami kiadások összesen 3000 milliárd hrivnyát (30 ezer milliárd forint) tesznek ki, addig a hadi kiadások 1,6 ezer milliárdot (16 ezer milliárd forint). (MTI)