16,4 százalék: megközelítette, de el még nem érte a tavaly augusztusi adatot az infláció

gazdaság
2023 szeptember 08., 06:56

Idén augusztusban 16,4 százalék volt a fogyasztói áremelkedés mértéke - közölte friss jelentésében a KSH.

Az infláció így, ha kis mértékben is, de mérséklődött a múlt havi 17,6 százalékhoz képest. Az érték idén júliusban csökkent egy év után 20 százalék alá. Az év első felében három hónapon át 25 százalék fölött is volt, a csúcsot a januári 25,7 százalék jelentette.

Az elmúlt 12 hónapban az élelmiszerek 19,5, a szolgáltatások 13,2 százalékkal drágultak, míg a háztartási energia ára 34,7 százalékkal nőtt. Az élelmiszerek közül kiemelkedik a cukor, mely 67,9 százalékkal került többe, mint egy éve. A háztartási energián belül pedig a vezetékes gáz drágult a legnagyobb mértékben, 47,1 százalékkal.

Az előző havi, 2023. júliusi adatokhoz viszonyítva a fogyasztói árak 0,7 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerek átlagosan 0,3 százalékkal drágultak.

link Forrás

Az, hogy az élelmiszerárak - az előző havi adatokhoz viszonyítva - ismét emelkedtek a júniusi és a júliusi csökkenés után, kellemetlen meglepetés. A kormány azt hangoztatta, hogy az árfigyelő rendszer és a kötelező akciózások meghozzák majd az eredményüket az ársapkák kivezetése után.

link Forrás