Indiános animációt nevez az Oscarra Magyarország

FILM
2023 szeptember 08., 13:01

Tavaly egyfajta értelmetlen, dadaista gesztusként a Blokád című kurzusfilmet nevezte az Oscar-díj nemzetközi fim kategóriájába a Nemzeti Filmintézet által felkért bizottság. Idén olyan alkotásra esett a választásuk, amely esetleg érdekelhet is külföldi embereket. A korábban a Nyóckerrel nagy feltűnést keltő Gauder Áron több rangos nemzetközi díjat is begyűjtött már a Kojot négy lelkével, amely az indián teremtéstörténetet meséli újra a mitikus Kojot figurájával a középpontban.

link Forrás

Az animációs filmek legnagyobb presztízsű fesztiválján, a franciaországi Annecy-ban a Kojot négy lelke nyáron elnyerte a zsűri díját, ezzel párhuzamosan az egyik legnívósabb ázsiai seregszemle, a sanghaji fesztivál a legjobb animációs film díjával méltatta. Már több mint 30 fesztiválra kapott meghívást, és külföldi forgalmazásra megvásárolta a Gebeka International nevű élvonalbeli francia cég. A filmben szereplő zeneszámokat kortárs indián előadók szerezték, míg a külföldön vetített angol szinkronos verzióhoz a szereplők hangját indián művészek adták.

A Filmintézet közleménye szerint az indián kultúra Gauder Áront gyerekkora óta inspirálja, és Cseh Tamással való megismerkedése még közelebb vitte ehhez a világhoz. Cseh Tamás egy kötetnyi indián népmesét fordított le, és a rendező e történetek feldolgozására vállalkozott oldalán az énekes egykori alkotótársával, Bereményi Gézával. Az általuk írt forgatókönyv az indiánok teremtésmítoszán keresztül az emberiség előtt álló kihívásokra hívja fel a figyelmet. „Ez a film rólunk szól, napjaink emberéről. A mitikus szereplők sorsán keresztül megtapasztalhatjuk, hogyan élhetünk harmóniában a természettel. Bízom benne, hogy a történet segít válaszokat adni arra, hogy ki vagyunk, mi a feladatunk, milyen irányba induljunk” – nyilatkozta Gauder Áron.

A Kojot négy lelke márciusban került a magyar mozikba, és szeptember 21-től elérhető lesz a Filmintézet streaming platformján, a Filmión.