Gyurcsány háza előtt demonstráltak a szovjet emlékművek letakarása miatt ismertté vált aktivisták

POLITIKA
2023 szeptember 09., 13:07

Szombaton reggel Gyurcsány Ferenc exminiszterelnök rózsadombi háza előtt demonstrált az a Keresztény Zoltán és aktivista társa, akiket a frissen felújített magyarországi szovjet katonai emlékművek letakarásáról és Orbán Viktor Putyin-barátságának kritizálásáról ismerhet a nagyközönség. (A Kereszténnyel készített interjúnkat itt olvashatod el.)

Keresztényék azért a szombati napot választották, mert ma Orbánék és a baloldali ellenzék is rendezvényt tartanak. Előbbiek Kötcsén, utóbbiak a szárszói találkozók egyfajta folytatásaként Budapesten. Az aktivisták Orbánt és Gyurcsányt közösen kigúnyoló plakátokat akasztottak Gyurcsány Ferenc kerítésére:

“Most kell felhívjuk a figyelmet arra, hogy ők együtt felelősek azért, hogy 33 évvel a rendszerváltás után ide jutottunk” - kezdődik az akcióról beszámoló fb-bejegyzés.

Az akció Keresztény Zoltán elbeszélése szerint így zajlott:

“Ma igazából nem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében élünk, hanem 20 éve már, hogy valójában Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc politikai együttműködésének rendszere működik Magyarországon. Ezért, egyfajta vándorkiállítás kezdeteként odavittünk a Dobrev-Gyurcsány villa elé plakátokat, amelyek az Orbán-Gyurcsány rendszert szimbolizálják. És megszórtuk a járdát gumilövedékkel is, 2006-ra emlékezve, amikor a rendszerváltás után először került igazán lejtőre Magyarország.”

Az aktivisták tömören megfogalmazott követelése a következő:

“Nemcsak a kormányt, hanem az egész Orbán-Gyurcsány rendszert kell leváltanunk.”