Nagy hatótávolságú taktikai rakétarendszereket kaphat Ukrajna az Egyesült Államoktól

külföld
2023 szeptember 09., 09:55

A Biden-kormányzat várhatóan nagy hatótávolságú taktikai rakétarendszereket (ATACMS) fog küldeni Ukrajnának, írja amerikai tisztségviselőkre hivatkozva az ABC News. Még nincs hivatalos döntés, de a következő segélycsomag tervezetében szerepelnek az ATACMS-ok, mondta a lap egyik forrása, hozzátéve, a bejelentésig még változhatnak a tervek.

Az amerikai-dél-koreai hadgyakorlat
photo_camera ATACMS egy amerikai–dél-koreai hadgyakorlaton Fotó: HANDOUT/AFP

Az Egyesült Államok vezetése a saját készletei fenntartása és az Oroszországgal való közvetlen konfliktus lehetősége miatt eddig nem teljesítette Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérését, azután sem, hogy az Egyesült Királyság és Franciaország hasonló fegyvereket küldött már. Az ATACMS-ok telepítése lehetővé tenné Ukrajna számára, hogy négyszer távolabbi célpontokat érjen el, mint a korábban kapott HIMARS rendszerekkel.

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó 2022 júliusában azt mondta, az Egyesült Államok készen áll a kockázatvállalásra, de figyelmeztetett, hogy az ATACMS-ok küldése közvetlen konfliktushoz vezethet Oroszországgal. Idén júliusban Sullivan kevésbé volt határozott. „Az, hogy végül adjuk-e az ATACMS-okat, vagy sem, az elnök döntése lesz. Beszélt erről Zelenszkij elnökkel. Továbbra is folytatják a beszélgetést.”

Mivel az ukrán ellentámadás eddig nem volt átütően sikeres, Washingtonban nőtt a politikai nyomás a katonai segélyek küldésére. Egy meglepő felfedezés is megkönnyítheti a kormányzat döntését a fegyverek küldése mellett, írja az ABC. Tisztségviselők elmondták, hogy nagyobb ATACMS-készleteket találtak, mint amire számítottak. Az újra felfedezett készletek használhatósága még nem tisztázott, és az sem, hogy konkrétan milyen típusú rakétákat találtak.