II. világháborús szerelmeslevelet juttatott vissza a néhai szerelmespár lányának egy katona

Történelem
2023 szeptember 10., 07:11

Hosszú évek kutatómunkájával visszajuttatott egy antikváriumi könyvben talált, a második világháború alatt írt szerelmeslevelet a néhai szerelmespár leszármazottjának egy tartalékos katona – közölte a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság.

link Forrás

Azt írták, a parancsnokság miskolci toborzóirodáján hadisírok felkutatásával és a hősi emlékművek nyilvántartásával foglalkozó Bukta László zászlós tíz éve bukkant rá egy antikváriumi könyvben Bodnár Gyula őrvezető 1943-ban írt és Kassán feladott levelére. A szép sorok felkeltették az érdeklődését, és megvette a könyvet benne a levéllel, majd nyomozásba kezdett, hogy felderítse a szerelmes sorok történetét.

Bodnár Gyula őrvezető Kassán teljesített szolgálatot, a helyi gépkocsizó könnyűtüzér osztály első ütegének katonájaként. A levelet 1943-ban a kassai laktanyában írta meg az akkor 22 éves őrvezető az ő „Marikájának” és szerelmi vallomásában reményeit taglalta arról, hogy a háború után össze tudnak majd házasodni.

A levelet Aszalóra címezték, a miskolci toborzóiroda katonája pedig a helyi anyakönyvvezető segítségével kiderítette, hogy Bodnár Gyula és Marika túlélte a háborút, de a férfi hadifogságba került. Végül 1951 áprilisában tudtak összeházasodni.

A világháborút, majd a hadifogságot is túlélő Bodnár Gyula 1984-ben halt meg, nem sokkal később a szerelme is meghalt. A házasságból két gyerekük született, a fiatalabb, Busku Jánosné Bodnár Anna Mária ma gyógyszerészként dolgozik Miskolcon.

A helyi toborzóiroda katonájának azt nem sikerült kiderítenie, hogy a levél milyen körülmények között került az antikváriumi könyvbe, és az sem derült ki, hogy a címzett megkapta-e a levelet.

photo_camera Fotó: MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság/Facebook

A parancsnokság azt írta, a néhai Bodnár házaspár szerelmét igazoló levelet 80 évvel később, szeptember 6-án adták át az egykori szerelmespár leszármazottjának. Busku Jánosné Bodnár Anna azt mondta, a családja ezzel a levéllel korábban nem találkozott, csak néhány tábori levelezőlap és képeslap maradt fenn az apja háborúbeli írásaiból.