Mégis milyen gyakran kéne kimosni a törülközőt? Egyátalán hány darab kell egy embernek?!!

egészség
2023 szeptember 10., 16:47

A címben feltett kérdésekre a BBC kereste a válaszokat, miután egy idei felmérésből kiderült, hogy a brit felnőttek jelentős részének fogalma sincs, hányszor kellene kimosniuk a törülközőjüket.

A 2200 felnőtt bevonásával készített felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek

  • közel fele háromhavonta szokta tisztítani törülközőjét,
  • húsz százalékuk havonta,
  • negyedük hetente,
  • míg húszból egy felnőtt minden nap.

Sally Bloomfield, az otthoni higiénia szakértője, a fertőző betegségek megelőzésének specialistája a felmérés eredményeivel szembesülve megdöbbent.

photo_camera Fotó: TOM MIHALEK/AFP

A szakértő szerint az ésszerűség határain belül maradva érdemes lenne hetente legalább egyszer kimosni a törülközőt. „Annak ellenére, hogy tisztának tűnnek, idővel több millió baktérium tapad rájuk, ami komoly egészségügyi kockázatot jelenthet annak, akivel együtt élünk” - mondta. A rendszeres mosás hiányával az organizmusok száma megsokszorozódik, később pedig már az egyszeri mosás sem fogja tudni eltávolítani őket.

Amivel az a probléma, hogy ha ránk nem is, mások számára fertőző lehet koszos törülközőnk használata. Sőt, ha a hosszú ideje koszolódó törülköző egy mosásba kerül, felületének tartalma át is kerühet lakótársunk szennyesére. A bőrönkün lévő legtöbb organizmus nem feltétlenül fertőző, de ha vágásokba vagy horzsolásokba kerülnek, az „fertőzéseket okozhat” - emlékeztet Bloomfield.

photo_camera Fotó: KEVORK DJANSEZIAN/Getty Images via AFP

Akkor sem érdemes sokáig halogatni a mosást, ha egyedül élünk. Bloomfield szerint legfeljebb két hetente érdemes kimosni.

Már csak azért is, mert a koszos törülköző hozzájárulhat a bőrbetegségek kialakulásához. „Ha valaki pattanásoktól vagy szőrtüszőgyulladástól szenved”, érdemes minél gyakrabban mosnia, tanácsolja Cristina Psomadakis bőrgyógyászati tanácsadó.

A szakértők szerint az edzéshez érdemes külön darabot használni, hiszen az izzadság letörlésekor még több baktérium kerül a törülközőre. Érdemes továbbá elkülöníteni, hogy mely törülközőt használjuk az arc, és melyet a test megtörlésére, hiszen vannak baktériumtípusok, melyek testünk bizonyos pontjain gyakrabban fordulnak elő. Ezeket „nem akarod az arcod közelében tudni” - mondja Bloomfield, aki érti, hogy a mosógépek használatával környezetvédelmi és költségbeli problémák is felmerülnek, de szerinte jobb rendszeresen alacsony hőmérsékleten mosni, mint egyszer-egyszer magas hőmérsékleten. (BBC)