Niger elleni agresszió előkészítésével vádolta Franciaországot a junta

külföld
2023 szeptember 10., 06:09

Niger elleni agresszió előkészítésével vádolta az afrikai ország katonai vezetése Franciaországot.

Amadou Abdramane, a junta szóvivője a tévés bejelentésében azt mondta, Franciaország a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) több tagállamában mozgósította katonáit, valamint katonai helikoptereket, repülőgépeket és tankokat is készültségbe helyezett többek között Szenegálban, Elefántcsontparton és Beninben, illetve francia hadihajó érkezett a benini Cotonou kikötőjébe. „Ezeknek a mozdulatoknak a célja az országunk elleni intervenció előkészítése” – közölte a junta.

photo_camera Illusztráció: BALIMA BOUREIMA/Anadolu Agency via AFP

A július 26-i nigeri puccs után az ECOWAS tényleg katonai beavatkozást helyezett kilátásba azért, hogy helyreállítása Nigerben az alkotmányos rendet és visszahelyezze a tisztségébe a megbuktatott Mohamed Bazoum elnököt.

Franciaország kb. 1500 katonát állomásoztat Nigerben az iszlamista fegyveres csoportok elleni harcban. Augusztus elején a junta visszavonta a Párizzsal kötött katonai együttműködési megállapodásokat, Niameyben pedig napokon keresztül több ezren tüntettek a francia kontingens távozását követelve.

Párizs közleményben reagált: Franciaország továbbra is érvényesnek tekinti a Nigerrel folytatott katonai együttműködést, mert az ezt szabályozó egyezményt a demokratikusan megválasztott nigeri hatóságokkal kötötték, így csak az jogosult annak felmondására. (MTI)