Kína betiltaná a „nemzet érzéseit sértő" ruhadarabokat

külföld
2023 szeptember 11., 14:07

Pénzbüntetés és letartóztatás várna egy törvénymódosítás szerint Kínában azokra az emberekre, akik a „nemzet érzéseit sértő" ruhadarabokat viselnek.

Ha a kínai törvényhozás elfogadja a módosító javaslatot, akár 15 napig tartó elzárást és 5000 jüanos (250 ezer forintos) büntetést is kiszabhatnak a szabálysértőkre. A jogszabály szövege ugyanakkor nem pontosítja, hogy milyen ruhadarabok minősülnének tiltottnak.

A módosító javaslat a véleménynyilvánítás szabadságára is kiterjed. Megtiltaná a Kína „szellemét" károsító cikkek és vélemények előállítását és terjesztését.

A tervezetet szeptemberben véleményezhetik a kínaiak, utána kerül majd a parlament elé.

photo_camera Fotó: NOEL CELIS/AFP

A javaslatot sokan kritizálják, amiért túl általánosan fogalmaz. Tung Csevej alkotmányjogász szerint nem egyértelmű, hogy ki, és milyen eljárásban határozza meg a kínai szellem tartalmát. Ez pedig elkerülhetetlenül ahhoz vezet, hogy a hatóságok vezetőik akarata alapján tartóztatnak majd le embereket.

Az öltözködés egyébként egyre inkább politikai kérdés Kínában. A fiatalok körében erősödik a nacionalista Hanfu-mozgalom, mely a Csing-dinasztia előtti korban viselt ruhadarabokat népszerűsíti. Mindeközben a hagyományos japán ruhákat viselőket nacionalista okokból bírálják. Tavaly egy kínai animerajongó azt állította, a rendőrök letartóztatták, amiért kimonót viselt.

(via CNN)