Őrsi Gergely: Elhagyni az MSZP-t? Nincs nap, hogy ne gondolkodna el rajta az ember

interjú
2023 szeptember 11., 04:05
  • Négy éve MSZP-s színekben nyert az önkormányzati választáson, de most könnyen lehet, hogy inkább függetlenként vág neki a kampánynak a budapesti II. kerületben.
  • Őrsi Gergely olyannyira komolyan veszi a pártmentes önkormányzatiságot, hogy orvosi rendelőt nyitott a helyi MSZP-iroda helyén.
  • Nagypolitikai és főpolgármesteri ambíciói nincsenek.
  • Elege van abból, hogy a kormány kulcsfontosságú jogköröket von el a kerületektől, és hogy az agglomerációs települések nem tesznek érdemi lépéseket a városba irányuló forgalom csillapításáért.
  • Interjú a II. kerület ellenzéki polgármesterével.

Ez hagyományosan jobboldali érzelmű kerületnek számított a '90-es és a 2000-es években, az elmúlt években valami mégis megváltozott: 2018-ban már csak az összefogás hiánya miatt nem született ellenzéki győzelem, 2019-ben simán legyőzte Láng Zsolt fideszes jelöltet, tavaly az országgyűlési választáson Tordai Bence csont nélkül bejutott a parlamentbe. Mi lehet az oka?

A jobb- és baloldali skatulyák nem írják le kellő pontossággal a valóságot, én inkább a kerület szociodemográfiai összetételével magyaráznám ezt a megfigyelést. A kerületünkben nagy arányú a magasan iskolázottak és az értelmiségiek aránya, csak a XII. kerületben él több diplomás budapesti, ennek a rétegnek a politikai preferenciája változott meg az elmúlt években a rendszer előrehaladtával.

Fontos azt is látni, hogy az önkormányzati választás nem feltétlenül pártpolitikáról szól. A II. kerület annyiban különbözik a többi budai kerülettől, hogy bár mind közül ez a legnagyobb, nincs alternatív megnevezése, mint Újbudának, Budafoknak, Óbudának vagy Hegyvidéknek; és mivel 33 kisebb városrészből áll, közös identitása sem volt sokáig. A hidegkúti, pasaréti vagy a vízivárosi identitás talán már korábban megépült, de a nagy egész biztosan nem. Mi újabban következetesen csak Budaként emlegetjük a kerületet, és sokat dolgozunk ezen az identitáson: olyan közösségi tereket és élményeket teremtünk, amik erősítik a kerületi közösséget. Ebben, úgy érzem, volt előrelépés, és ez is érződhet a számokon.

Tudja már, hogy ki lesz a fideszes kihívója a kerületben?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.