Több mint 2000 ember meghalt a Líbia keleti partjainál pusztító viharban

katasztrófa
2023 szeptember 11., 19:57

Legalább 2000 halálos áldozata van a Líbia keleti partjainál a hétvége óta pusztító viharnak, ami házakat és utakat is megrongált - közölte Oszama Hammad kelet-líbiai kormányfő az al-Maszar helyi televíziónak adott telefonos interjúban.

„Az eltűntek száma többezres nagyságrendű, a halottaké pedig meghaladja a kétezret” – mondta Hammad, bár nem említette, hogy milyen forrásokra hivatkozik.

Azt mondta, az ár egész kerületeket sodort el Derna városában, amit katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánítottak.

photo_camera Fotó: Anadolu Agency via AFP

Korábban Mohamed Maszúd, a bengázi székhelyű párhuzamos végrehajtó hatalom vezetőjének szóvivője az AFP-nek még 150 halottról számolt be a Daniel vihar által okozott áradások miatt Líbia keleti részén, Dernában, Dzsabal el-Ahdar tartományban és al-Mardzs külvárosában.

A rivális tripoli kormány ügyvezető miniszterelnöke, Abdulhamid Mohammed Dbeibah vasárnap bejelentette, hogy az állami intézményeket a károk és az áradások miatt a keleti városokban kialakult helyzet sürgős kezelésére utasította.

A Daniel vihar, ami a múlt héten Görögországra, Törökországra és Bulgáriára is lecsapott, több líbiai nagyvároson, köztük Bengázin, Beidán, al-Mardzson és Dernán is átsöpört.

photo_camera Fotó: Anadolu Agency via AFP

A még a héten is tomboló vihar miatt a hatóságok vészhelyzetet jelentettek be, az iskolák és a boltok bezártak, kijárási tilalom lépett életbe.

Líbia négy nagy olajkikötőjét (Rász-el-Unúf, ez-Zuveitína, Brega és esz-Szidr kikötőit) már szombat estétől három napra lezárták.

Az ENSZ líbiai kirendeltsége közölte, hogy sürgős segélyt biztosítanak a helyi és országos mentési munkálatok támogatására.

A líbiai kormányhadsereg szóvivője szerint hét katona eltűnt. (MTI)