Orbán szerint fifty-fifty, hogy egyben marad-e az EU, vagy szétesik

POLITIKA
2023 szeptember 12., 09:11

Orbán Viktor miniszterelnök 15 pontban ismertette a hétvégén Kötcsén nézeteit, ezek utolsó pontjában az Európai Unióról beszélt, mondta a Hírtévé műsorában Fricz Tamás. Az ATV összefoglalója alapján Fricz szerint a miniszterelnök azt mondta, hogy „két lehetőség van, az Európai Unió vagy egyben marad, vagy szétesik, vagy szétcsúszik, darabjaira hullik”.

Orbán Viktor (b) miniszterelnök és politikai igazgatója, Orbán Balázs (b) 2023. szeptember 9-én, a kötcsei találkozón.
photo_camera Orbán Viktor (b) miniszterelnök és politikai igazgatója, Orbán Balázs (b) 2023. szeptember 9-én, a kötcsei találkozón. Fotó: Németh Dániel/444

Fricz szerint a miniszterelnök 50-50 százalék esélyt adott mindkét forgatókönyvre.

Fricz szerint Orbán arról is beszélt, hogy az Európai Unióban „nincs egy közös éthosz, nincs egy közös szellemiség, értékrend. És ebben már benne van annak a lehetősége, hogy nem tudjuk, hová vezet ez az út”, amiről egyből eszembe jutott Esterházy Péter Harmonia Cælestise, annak is a számozott mondataiból a 78., miszerint:

Édesapám egy kész Gargantua volt, noha ez nem látszott rajta, mert gizda volt, szőke, fragil és szemüveges. Ezzel szemben lépésre tudott fingani, ütemre. Jobb, reccs, bal, reccs. Így sétált a nápolyi királlyal vagy a dubiózus Metternichhel mondhatni végig Európán, végig abban az édeskés, szúrós és álmosító fingszagban. Igazi proli. Édesapám volt a tömegek lázadása. A lázadás de facto akkor következett be, amikor apám túlzón, vakmerőn bízván vázolt tehetségében egy alkalommal: beszart. Összeszedve minden fizikumát, már hiába húzta össze a gyűrűs izmait: késő. Csúszott a szar a combján. Elviselhetetlenül büdös az ország, szólott édesapám. A körülötte lévők, a slepp bólogatott. Gyerünk, szabadítsuk ki Táncsicst, adta ki édesapám a jelszót. Természetszerűleg nem mozdult, ez, a beállott körülmények folytán, végzetes lett volna.