Bíróság elé állítják a német AfD egyik tartományi vezetőjét, mert önkényuralmi jelképet használt

külföld
2023 szeptember 13., 14:15

Tiltott önkényuralmi jelkép használatának vádjával bíróság elé állítják Björn Höckét, az Alternatíva Németországnak (AfD) német ellenzéki párt Türingia tartományi vezetőjét, közölte szerdán a hallei tartományi bíróság.

A politikust - aki AfD-s karrierje előtt középiskolai történelem és testnevelés tanár volt - azért vonják felelősségre, mert 2021 májusában a Szász-Anhalt tartományi Merseburgban egy kampányrendezvényén azzal a kijelentéssel zárta beszédét, hogy "Alles für Deutschland" (Mindent Németországért). Ez a kijelentés az egykori náci párt (NSDAP) paramilitáris szervezete, a Strumabteilung (SA) jelszava volt, használatát törvény tiltja.

A hallei bíróság közölte, hogy az ügyészség perindítási kezdeményezését ugyan elfogadja, de a pert nem a tartományi szintű bíróságon, hanem a mersebrugi városi bíróságon kell lefolytatni. Az ügy nem különbözik jelentősen a hasonló jellegű esetektől, sem a jogsértés mértékét, sem a következményeit tekintve, a vádlott széles körű ismertsége pedig önmagában nem indokolja, hogy magasabb szinten foglalkozzanak vele - fejtették ki.

A szövetségi parlament legnagyobb ellenzéki erejétől, a CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra álló AfD a legutóbbi felmérések szerint Németország második legnépszerűbb pártja, támogatottsága 19-23 százalék között van. Legközelebb az október 8-i hesseni és a bajorországi tartományi választáson méretteti meg magát.

A náci párt fegyveres alakulatának jelszava a bajorországi választási kampányban is összekapcsolódott az AfD-vel, a napokban a rendőrség távolított el Passauban plakátokat, amelyeken az AfD logója és az Alles für Deutschland felirat szerepelt. Stephan Protschka, a párt tartományi vezetője közölte, hogy a plakátokat nem a párt hivatalos jóváhagyásával helyezték ki. Egyben utasította a passaui alapszervezetet az összes kifogásolt plakát azonnali eltávolítására. Nem kell ugyan minden egyes szót „patikamérlegen méricskélni, de vannak bizonyos kijelentések, amelyeket egyszerűen nem használ az ember” - nyilatkozott Stephan Protschka. (MTI)