Kína tagadja, hogy megtiltották volna a kínai hivatalnokoknak az iPhone használatát

külföld
2023 szeptember 13., 16:44

A kínai kormány valótlannak nevezte és tagadta szerdai közleményében azokat a korábbi médiaértesüléseket, amelyek szerint Peking megtiltotta az iPhone mobiltelefonok munkahelyi használatát magas rangú tisztségviselői számára.

„Kínában semmilyen olyan törvény, szabályozás vagy dokumentum nem létezik, amely megtiltaná az olyan külföldi okostelefon-márkák megvásárlását vagy használatát, mint például az Apple iPhone” - jelentette ki Mao Ning kínai külügyminisztériumi szóvivő. Mao viszont anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna, megjegyezte: „néhány mobilszolgáltató" biztonsági hiányosságokat fedezett fel az iPhone-nál.

Múlt héten a The Wall Street Journal című amerikai lap arról írt, hogy Kína kitiltja a közhivtalokból az iPhone-oket. Pár nappal később a napilapok már arról írtak, hogy a kormány a szabályozást kiterjesztené az önkormányzatok és az állami vállalatok dolgozóira is.

A tiltás híre miatt az elmúlt két napban rohamosan kezdtek zuhanni az Apple részvényei. A cég tőzsdei értékelése az elmúlt két napban több mint 6 százalékkal, azaz közel 200 milliárd dollárral esett. Kína a techcég harmadik legnagyobb piaca, tavaly a teljes bevétel 18 százalékát tette ki. Valamint az Apple termékeinek nagy részét is itt gyártja legnagyobb beszállítója, a Foxconn. (MTI)