Példátlan bandaháború zajlik Svédországban

külföld
2023 szeptember 13., 18:25

Példanélküli, véres bandaháború és leszámoláshullám zajlik Svédországban, jelentette ki a svéd országos rendőrfőkapitány szerdán, miután egy héten belül több halálos lövöldözés is történt a skandináv országban.

„Az utóbbi időben példátlan számú gyilkosságot és robbantást követtek el Svédországban” - hangsúlyozta Anders Thornberg rendőrfőkapitány egy szerdai sajtótájékoztatón.

„Több, 13 és 15 év közötti fiú halt meg, egy bűnöző édesanyját otthonában ölték meg, egy fiatal férfit Uppsalában munkába menet lőttek agyon”- sorolta a svéd rendőrség vezetője. Elmondása szerint a gyilkosságok megrendelői gyakran külföldön vannak.

Több lövöldözés is történt ezen a héten Svédországban: négy az egyeteméről híres Uppsalában, ebből kettő halálos kimenetelű volt, kettő pedig Stockholmban, ahol egy 13 éves fiú vesztette életét.

Svédországban évek óta tart a fegyver- és kábítószer-kereskedelem uralmáért folyó bandaháború. A svéd rendőrség adatai szerint 2022-ben 90 robbantást és 101 robbantási kísérletet jegyeztek fel. 2023. augusztus 15-ig már 109 robbantás regisztráltak idén az országban. A bűnbandák közötti konfliktusok számos ártatlan ember életét követelték.

„Az állampolgárok félnek és nő a bizonytalanság. Emellett megemeltük a terrorveszély szintjét Svédországban” - tette hozzá a svéd rendőrfőkapitány.

„Több embert letartóztattunk, fegyvereket koboztunk el, többek között Uppsalában, ahol a helyzet nagyon súlyos” - hangsúlyozta Ulf Johansson, a fővárostól 70 kilométerre északra fekvő város rendőrségének egyik tisztségviselője a szerdai sajtótájékoztatón.

2022-ben 391 lövöldözést jegyeztek fel Svédországban, ebből 62 volt halálos, míg egy évvel korábban 45 embert lőttek agyon. (MTI, Guardian)