Újabb orosz dróndarabok eshettek román területre

külföld
2023 szeptember 13., 11:52

A román védelmi minisztérium szerdai közleménye szerint szerint újabb orosz drónok darabjai zuhanhattak le az ukrán-román határ román oldalán. Szeptemberben ez már a harmadik alkalom, ami miatt Klaus Iohannis román államfő már levelet is írt a NATO főtitkárának.

A drón akkor eshetett át a román határon, amikor az oroszok az ukrán-román határon lévő Izmajil kikötőjét támadták. Izmajil a Duna partján fekszik 80 km-re a Fekete-tengertől, ez Ukrajna legjelentősebb kikötője a folyó partján. Az orosz csapatok már augusztus eleje óta támadják drónokkal a kereskedelmi kikötőt.

photo_camera Az izmajil-i kikötő épülete augusztus elején. Fotó: YULII ZOZULIA/NurPhoto via AFP

A román kormány elítélte, hogy az orosz hadsereg a határ menti kikötőt támadja, amely alapvetően civil feladatokat ellátó infrastruktúrának számít. Bukarest úgy látja, a támadások indokolatlanok és ellentmondanak a nemzetközi és humanitárius jognak. A védelmi minisztérium hozzátette, hogy a román hadsereg alakulatai készenlétben vannak a határszakaszon, folyamatosan figyelik az eseményeket és kivizsgálják az olyan incidenseket, mint a dróndarabok esete. (Guardian)

Kiemelt videóink