Egy sikeres nap margójára - Vlagyimir Putyin elfogadta Kim Dzsongun meghívását Észak-Koreába

külföld
2023 szeptember 14., 04:43

Olyan jól sikerült Kim Dzsongun és Vlagyimir Putyin oroszországi találkozója, hogy az észak-koreai vezető egyből meg is hívta az orosz elnököt Pjongcsangba. Putyin él is a lehetőséggel, de előtte Szergej Lavrov külügyminisztert küldi Észak-Koreába.

Eddig kevés konkrétumot lehetett tudni a szerdai tárgyalás részleteiről, most viszont az észak-koreai állami média azt is bejelentette, hogy Kim lőszereket kínált Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz, az oroszok pedig technikai részletekkel látták el az űrprogramjukkal kapcsolatban.

A két elnök négyszemközt és delegációikkal kiegészülve két órán keresztül tárgyalt, majd részt vett a Kim tiszteletére rendezett díszvacsorán. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő azt mondta, a találkozón az is felmerült, hogy Észak-Korea űrhajóst küldene az űrbe.

Kim a tárgyalások után azt mondta, mindig támogatták Putyin döntéseit, és reméli, hogy a jövőben is együtt harcolnak majd az imperializmus ellen.

photo_camera Fotó: VLADIMIR SMIRNOV/AFP

A japán Kiodo hírügynökség szerint az észak-koreai vezető egy vadászgépeket gyártó üzembe is ellátogatott, miután véget ért a találkozója Putyinnal a távol-keleti Vosztocsnij űrközpontban.

Az Egyesült Államok aggasztónak nevezte Észak-Korea és Oroszország katonai együttműködését, mely szerinte akár több ENSZ-határozatot is megsérthet. Matthew Miller külügyminisztériumi szóvivő azt mondta, az amerikai kormány kész szankciókkal reagálni, ha ezt szükségesnek látja. Az Egyesült Államok egyébként szerdán hagyott jóvá egy 5 milliárd dollár értékű üzletet, melynek keretében vadászgépeket szállít Dél-Koreának.

(via The Guardian)