Meloni megismételte: Olasz vagyok, anya és keresztény

külföld
2023 szeptember 14., 10:37

Giorgia Meloni a Szépművészeti Múzeumban rendezett demográfiai csúcson barátjának nevezte Novák Katalint, de Orbán Viktor miniszterelnököt is. (Novák felszólalását itt olvashatják.)

Az olasz miniszterelnök szerint a nyugati világot demográfiai válság sújtja. A folyamat régen kezdődött. A születések száma visszaesett, és kialakult egy családellenes hangulat is. A fejlettebbnek mondott országok ráadásul gyorsított úton haladnak a bukás felé. Ez nem az egyik fontos kérdés, amin a nemzet jövője múlik, hanem az egyetlen és legfontosabb.

A médiában a család képe fokozatosan elhalványult, egyének jelentek meg, az állampolgárok fogyasztóként jelennek meg.

Meloni és Orbán a 2023 szeptemberi demográfiai csúcson
photo_camera Meloni és Orbán a demográfiai csúcson Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Meloni elmondta, hogy néhány éve azzal a kijelentésével lett népszerű, hogy: olasz vagyok, anya vagyok és keresztény. Sokan támadták, de nagyon sokan érezték pozitívnak ezeket a szavakat. Sokan meg akarták győzni arról, nem menő ilyen dolgokról beszélni, pedig szerinte ez nem így van. Csak így lehet megvédeni a civilizációnkat.

„Miért nem születik elegendő gyermek?” – tette fel a kérdést, majd a magyar családvédelmi intézkedéseket dicsérte. Szerinte a nőknek nem kell választaniuk az anyaság és a munka között, ha családbarát a politika. Olaszországban most először a család szót is beemelte egy minisztérium elnevezésébe.

Saját példáján keresztül elmondta: a gyermekek erősebbé teszik az anyákat. (Meloninak eddig nem sikerült hoznia a reprodukciós rátát, egy lánya van, Ginevra.)

Meloni nem ért egyet azokkal, akik a migrációban látják a megoldást, a nagy nemzeteknek fel kell vállalniuk a felelősséget saját jövőjük építésében. A migránsok a gazdaságunkhoz hozzátehetnek, de a demográfiai krízisre nem szabad tőlük várni a megoldást.

Európa különböző nemzetekből áll ugyan, de egy nagy család, ez a reményünk, mondta.