A tanévnyitó előtt egy nappal zártak be egy VIII. kerületi általános iskolát

oktatás
2023 szeptember 15., 06:44

A tanévnyitó előtti napon tudták meg a tanárok és a szülők, hogy nem lesz nappali tagozatos tanítás a Budapest VIII. kerületi Deák Diák Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium Bauer Sándor Utcai Tagintézményében, ahova főként hátrányos helyzetű diákok jártak, tudta meg a Népszava.

A lap információi szerint a tanárokkal az augusztus 31-ei értekezleten közölték, hogy szeptember elsejétől már nem lesz nappali általános iskolai feladatellátás, csak a gimnáziumi és a leginkább felnőttoktatás keretében megvalósuló esti általános iskolai oktatás marad meg. Pedig a Népszava forrása szerint már a tantárgyfelosztás is megvolt, és már programokat is szerveztek a tanévre.

A tanárok nem számítottak az iskola bezárására annak ellenére, hogy az intézmény folyamatos létszámhiánnyal küzdött, már évek óta nem indult első, második és harmadik évfolyam.

A forrás szerint a felső tagozatosok többségét egy IX. kerületi iskola vette át, de a hetedik évfolyamosoknak ott már nem volt hely, a hetedikeseket “szétszórták más iskolákban”.

A lap megkeresésére, hogy miért egy nappal a tanévkezdés előtt zárták be az iskolát, a Belső-pesti Tankerületi Központ azt válaszolta,

augusztus 30-án “észlelték” a tanulók létszámának drasztikus csökkentését, ezt követően értesítették a szülőket a fennálló helyzetről.

Elmondásuk szerint a bezárásra a köznevelési törvény azon előírása miatt volt szükség, mely szerint az általános iskolai osztályok minimális létszáma 14 fő, összevont osztályok működése pedig csak alsó tagozaton engedélyezett.