Három torony építésére kapott engedélyt a Mészáros-féle gigabank, az egyik 90 méter magas lehet

gazdaság
2023 szeptember 15., 13:45

Egy 90, egy 78 és egy 65 méteres toronyból állhat majd a Mészáros-féle bankholding (MBH) új székháza, írja a Magyar Közlönyre hivatkozva a hvg.hu. A nemzetgazdaságilag kiemelt ügyeket felsoroló rendeletben csak „Bankszékház építésére irányuló beruházás” néven írnak a projektről, ami a Róbert Károly körút és Váci út kereszteződésében épül majd meg.

Jóval fölé ígérhetett a helyi jelentkezőknek a sajtóhírek szerint
photo_camera Fotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

Az MBH júniusban jelentette be, hogy épp ezen a területen, a Róbert Károly körút 23-ban építi az új székházát, ami több toronyházból áll majd. Azt is közölték, hogy a területet egy külföldi befektetőtől veszi meg a holding. Ezekből következik, hogy a közlönyben megjelent új jogszabály minden bizonnyal az MBH-székházprojektjére vonatkozik.

A Közlöny szerint az építmények között nem kell távolságot tartani, a beruházásnak nem feltétele új közlekedési csomópont létesítése, infrastrukturális fejlesztések megvalósítása, út kialakítására vonatkozó egyéb előírás megvalósítása, illetve közútkezelői hozzájárulás megszerzése sem. Az építkezésnél a településrendezési tervben meghatározott bruttó alapterületi átlagérték és szintenkénti bruttó alapterületi átlagérték sem korlátozott.

A hvg emlékeztet, hogy az Árpád híd pesti hídfőjénél már állnak nagy irodaházak, az Erste-torony, a Duna Tower és az Agora Tower egyaránt 60-65 méter között vannak, azaz majdnem másfélszer ekkora lenne az MBH fő tornya. A szintén a közelben lévő Nyugdíjfolyósító székháza 73 méter, a Mol-Campus a város másik felén, Dél-Budán 142 méter magas.