Semjén szerint az ukrajnai háborúhoz a „magyarságnak semmi köze”

POLITIKA
2023 szeptember 15., 06:36

„Nem rajtunk múlik a jó viszony, boldogan támogatjuk Ukrajna EU-s vagy NATO-s elképzeléseit, ha ez a magyar nemzeti érdekeknek megfelel. A magyar nemzeti érdekek egyik legfontosabb pillére, hogy a kárpátaljai magyarság jogait minden tekintetben és csorbítatlanul biztosítani kell garanciális jelleggel” - jelentette ki Semjén Zsolt a HírTV csütörtök esti műsorában. A miniszterelnök-helyettes hozzátette:

„Amíg a magyar kisebbség sorsa nincs garanciálisan rendezve, addig szó sem lehet Ukrajna semmilyen EU- vagy NATO-csatlakozásról.”

Szívesen segít és tíz perc alatt megírja azt a törvénymódosítást, ami összhangban van az Európai Unióval, a Velencei Bizottsággal, a józan ésszel, az ukrán-magyar alapszerződéssel és az ukrán alkotmánnyal egyaránt, mondta. Szerinte Ukrajnának el kellene ismernie a magyarságot őshonos nemzetiségnek, pont úgy ahogy a krími tatárokkal is tették.

link Forrás

Semjén beszélt arról is, hogy konkrét, Magyarország irányába történt megkeresésről ukrán menekültek kiadására vonatkozóan nem tud, de általánosságban ukrán részről ez elhangzott. Kijelentette:


Magyarország egyetlen menekültet sem fog kiadni senkinek.

Az elvi humán és a nemzeti ok ezt diktálja: nem fognak kiadni egy magyart, hogy kiküldjék a frontra meghalni egy olyan ügyben, amihez

a magyarságnak semmi köze, mondta.

Kiemelt videóink