Mexikó kiadta az Egyesült Államoknak a Köpcös fiát

külföld
2023 szeptember 16., 08:08

Átadták a Mexikói hatóságok Ovidio Guzmánt az Egyesült Államoknak - közölte Merrick Garland amerikai főügyész.

A fiatalabb Guzmán (a hírhedt Joaquin „El Chapo” Guzmán fia) működtette apja elfogása után a kokain, meth és marihuána terjesztésére specializálódott bűnszervezetet, a Sinaloa kartellt, de a gyanú szerint informátorokat és egy rivális drogkereskedőt is megöletett, sőt, egy énekest is, aki nem volt hajlandó fellépni az esküvőjén.

Ovidio Guzmán 2019-es elfogásakor
photo_camera Ovidio Guzmán 2019-es elfogásakor Fotó: HO/AFP

A Köpcös, azaz „El Chapo” néven ismert Joaquín Guzmán volt drogbáró 32 éves fiát, aki apja 2014-es letartóztatása után lett a Sinaloa kulcsfigurája, január elején, Culiacánban, az általa vezetett bűnszervezet székhelyén, egy komolyabb tűzharc végén fogták el.

A brutális összetűzésben 30 ember, köztük 11 katona, veszítette életét.A kartellek elleni küzdelem hihetetlen bátorságot igényelt az Egyesült Államok bűnüldöző szerveitől, valamint a mexikói rendfenntartóktól, akik közül sokan életüket adták az igazságszolgáltatásért” - közölte most, a kiadatás hírére reagálva Garland, köszönetet mondva a mexikói kormánynak is.

Az ifjabb Guzmán kiadatása alig néhány nappal azután történt, hogy az Egyesült Államokban kiengedték a börtönből Joaquin Guzmán 33 éves feleségét, Emma Coronelt, akit 2021 novemberében ítéltek el kábítószer-kereskedelem vádjával.

A szintén kábítószer-terjesztésért elítélt Köpcös életfogytig tartó büntetését tölti, miután 2017-ben Mexikó kiadta őt az Egyesült Államoknak.

Ovidio Guzmán elfogásának körülményeiről és politikai visszhangjairól itt írtunk részletesen.

via BBC