Kim Dzsongun lőszerei nem hoznak fordulatot az ukrajnai háborúban

háború
2023 szeptember 17., 04:39
Mark Milley
photo_camera Mark Milley Fotó: KEVIN DIETSCH/Getty Images via AFP

Észak-Korea felgyorsíthatja az ukrajnai háborúba szánt tüzérségi lőszerek szállítását Moszkvának, de ez nem jelentene nagy változást a háborúban - jelentette ki szombaton az amerikai hadsereg vezérkari főnöke. Mark Milley hadseregtábornok szerint Kim Dzsongun oroszországi látogatásának következményeként

Észak-Korea feltehetően 152 milliméteres szovjet gyártmányú lövedékeket szállít majd Moszkvának, de kétli, hogy ez döntő jelentőségű lenne.

A NATO-tagországok vezérkari főnökei az Oslo északi peremén fekvő Holmenkollen síközpontban tanácskozik a hétvégén, hogy megvitassa az Ukrajnának nyújtandó támogatást és más regionális védelmi kérdéseket. Milley szerint Ukrajnának további fegyverekre és felszerelésekre van szüksége, és a szövetséges és partnerországok Oslóban azt vitatják meg, hogyan tudják ezt az igényt kielégíteni.

A holland Rob Bauer admirális, a NATO katonai bizottságának elnöke a találkozó kezdetén kijelentette: a történelem megmutatja, hogy Ukrajna a modern hadviselésre tért át, és minden nappal előrébb halad. A tengernagy szerint az orosz erők „egyre több és több területet veszítenek, és egész Oroszország szenved a gazdasági szankciók és az elszigeteltség hatásától”. Bauer elismerte, hogy a katonai fegyvergyártásra nehezedő nyomás növeli az árakat, és csökkenti az országok lőszer- és egyéb készleteinek mennyiségét. Bár a NATO nem szervezi az Ukrajnába irányuló adományokat, ez a kérdés a szövetség tagjait is érinti.

Rob Bauer és Eirik Kristoffersen sajtótájékoztatója szeptember 16-án
photo_camera Rob Bauer és Eirik Kristoffersen sajtótájékoztatója szeptember 16-án Fotó: LISE ASERUD/AFP

A szombati tanácskozás utáni sajtótájékoztatón a vendéglátó Norvégia hadseregének vezérkari főnöke közölte: Norvégia közelében, az Északi-sarkvidéken állomásozó orosz erők létszáma 20 százalékkal csökkent az ukrajnai háborút megelőző időszakhoz képest. Eirik Kristoffersen tábornok szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nagyon jól tudja, hogy a NATO nem jelent fenyegetést Oroszország számára, ellenkező esetben nem irányította volna át a katonákat az ukrajnai háborúba.

Ezek a kérdések lesznek a középpontban a jövő héten Ramsteinben, ahol mintegy 50 ország védelmi minisztere találkozik rendszeresen, illetve Washingtonban is, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatást tesz a Fehér Házban és az amerikai kongresszusban, New Yorkban pedig részt veszt az ENSZ-közgyűlés ülésszakán. (AP, MTI)