Szergej Sojgu megtekintette, ahogy Kim Dzsongun megtekinti az orosz rakétákat

külföld
2023 szeptember 16., 14:34

Kim Dzsongun a megtekintés mestere, olyannyira, hogy egész oldalakat dedikáltak a fontosabb megtekintéseiről szóló képeknek. Az észak-koreai diktátor most épp Oroszországban van, ahol szintén gyakorolja tehetségét, leginkább harci eszközök, megtekintésével. Pénteken Komszomolszk-on-Amurban tekintett meg egy repülőgépgyárat, szombaton pedig a Vlagyivosztokhoz közeli Knevicsi repülőtérre utazott, hogy nukleáris töltetek ledobására is alkalmas bombázókat tekintsen meg.

Idegenvezetője pedig nem más volt, mint Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, aki azzal büszkélkedett a Japánt ősellenségének tekintő észak-koreai zsarnoknak, hogy némelyik orosz stratégiai bombázó egy tankolással el tud repülni Moszkvától Japánig és vissza.Sojgu előadását Kim Dzsongun a képet tanúsága szerint mosolyogva és bólogatva figyelte, néha kérdéseket föltéve arról, hogy egyes repülők milyen rakétákat tudnak kilőni, és hasonlókat. Az észak-koreai diktátor meg is simogatta az egyik rakétát, bár hogy ebből mit tudott megállapítani, az nem derült ki.

photo_camera Advanced megtekintés Fotó: HANDOUT/AFP

Az orosz sajtó beszámolója szerint Kim Dzsongun nemcsak repülőket tekintett meg az orosz távol-keleten, de a csendes-óceáni orosz flotta egy fregattját is szemügyre vette. Egyelőre nem tudni, meddig tart majd Kim oroszországi megtekintő körútja, az orosz kormány egyelőre csak annyit közölt, hogy nagyon sűrű a programja. Csak el ne fáradjon a szeme!

Az orosz kormány mindenesetre nagyon részletesen beszámol Kim minden egyes megtekintéséről, ami a Guardian cikke szerint utalgatás arra, hogy Oroszország és Észak-Korea katonai együttműködésbe kezdhet. Az Egyesült Államok már korábban is azzal vádolta Észak-Koreát, hogy fegyvereket szállított az orosz hadseregnek, bár egyelőre nincs erre egyértelmű bizonyíték. Az amerikai és dél-koreai kormány mindenesetre Km Dzsongun látogatásával kapcsolatban már kijelentette, hogy ha Oroszország és Észak-Korea katonai együttműködési nyilatkozatot írna alá, az megsértené az Észak-Korea elleni ENSZ szankciókat, amit mindenképpen meg kellene torolni.