Kim Dzsongun megtekintette az orosz katonai repülőket

külföld
2023 szeptember 15., 05:43

Az oroszországi látogatáson tartózkodó Kim Dzsongun észak-koreai vezető pénteken reggel különvonatával megérkezett Komszomolszk-on-Amurba, ahol megtekintett egy repülőgépgyárat, jelentette az orosz TASZSZ hírügynökség.

Az orosz Távol-Keleten, a Habarovszk régióban lévő, Jurij Gagarinról elnevezett gyárban Szu-35-ös és Szu-57-es katonai repülőket, valamint Szuhoj Superjet 100-típusú polgári gépeket is készítenek. Az Szu-35-össel légi bemutatót is tartottak az észak-koreai diktátornak.

Kim Dzsongunt a gyárlátogatásra Gyenisz Manturov miniszterelnök-helyettes, ipari és kereskedelmi miniszter is elkísérte. A látogatásról az észak-koreai médiában megjelent fotókon Kim a gyárban észak-koreai katonai parancsnokok társaságában látható.

„Apáink és nagyapáink együtt harcoltak a japán militarizmus ellen, országunk támogatta Észak-Koreát az 1950-es években az Egyesült Államok imperialista ambíciói elleni harcában, ma pedig közösen állunk ki a kollektív Nyugat nyomása ellen” – írta Mihail Degtyarev regionális kormányzó a Telegramon.

Kim Dzsongun Vlagyimir Putyin meghívására érkezett Oroszországba, és szerdán személyesen is találkozott az orosz elnökkel a Vosztocsnij űrközpontban. Kmszomolszk-on-Amurt elhagyva programja szerint várhatóan Vlagyivosztokba utazik tovább, ahol megszemléli az orosz Csendes-óceáni Flottát. (MTI, Reuters)