Minden eddiginél több amerikai hal meg fentanil-túladagolásban

külföld
2023 szeptember 17., 14:44

A Los Angeles-i UCLA egyetem kutatóinak a héten közzétett tanulmánya szerint látványosan megnőtt az Egyesült Államokban a túladagolások okozta halálesetek száma – írja a BBC.

Az Egyesült Államokban 2021-ben egyetlen év alatt már több mint 100 ezer ember halt meg drogtúladagolásban. Az akkori halálesetek több mint 66 százaléka a fentanilhoz, a heroinnál ötvenszer erősebb szintetikus opioidhoz kötődött. Ezek a számok látványosan magasabbak a 2010-es adatokhoz képest: akkor országszerte még kevesebb mint 40 ezer ember halt meg kábítószer-túladagolásban, a haláleseteknek pedig kevesebb mint 10 százaléka volt fentanilhoz köthető.

A tanulmány szerzői szerint „az illegálisan előállított fentanil soha nem látott mértékű túladagolási válságot indított el az Egyesült Államokban”, és Amerikának már tényleg minden részét érinti, Hawaiitól Alaszkán át Rhode Islandig.

A UCLA orvosi karának adjunktusa, a tanulmány társszerzője, Chelsea Shover szerint 2018-ban „a fentanil-túladagolások 80 százaléka még a Mississippitől keletre történt”, majd 2019-ben a nyugati államokban is elkezdtek emelkedni a fentanil-túladagolással kapcsolatos halálozási arányok.

A tanulmány szerint az Egyesült Államok északkeleti államaiban, például Vermontban és Connecticutban, ahol a kokainhasználat jobban elterjedt, magasabb a halálozási arány, a többi államban viszont a haláleseteket elsősorban a metamfetamin és a fentanil használata okozta.

Shover, a tanulmány társszerzője szerint amikor a fentanil először jelent meg az Egyesült Államokban, „sokan nem akarták” azt használni, de mivel ennek a szintetikus opioidnak más kábítószertekhez képest olcsóbb az előállítása, nagyon gyorsan elterjedt. Főként mert erősen addiktív is.

Sean Blake 2017-ben halt meg túladagolásban. Anyja, Kim Blake – aki egyébként orvos – azt mondta, fia néha-néha használt kokaint, de a toxikológiai jelentés szerint csak fentanilt találtak a szervezetében. Feltehetően a kokaint, amit használt, fentanillal keverték. Rasheeda Watts-Pearson, egy ohiói szervezet szakértője szerint sokan tudtukon kívül használják a halálos, szintetikus opioidot és lesznek függők, mert egyre elterjedtebb, hogy az „utcai drogokat” fentanillal keverik.

A fentanil elterjedése mellett feltehetően a koronavírus-járvány is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az Egyesült Államokban megnőtt a drogfogyasztás és -túladagolás, illetve az ezzel összefüggő halálozások aránya. A járvány sok drogfogyasztót is elszigetelt szociálisan, emiatt nem kapták meg a szükséges kezeléseket. A témáról bővebben ebben a cikkünkben írtunk.