Ötmilliót ajánlott titkos találkozókon a kutyapártos jelöltnek a XVIII. kerületi fideszes

POLITIKA
2023 szeptember 18., 06:03

Két találkozót is felvett és eljuttatta az azokról készített hangfelvételt a Válasz Online újságírójának Aleva Márta, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt politikusa. A találkozókat a Fidesz jelöltjével, Lévai István Zoltánnal folytatta. A beszélgetéseket a kormánypárti politikus kezdeményezte. Aleva csak azért ment el ezekre, hogy rögzíthesse Lévai mondandóját. Igazi színfalak mögötti kavarás képe rajzolódik ki.

A Válasz Online cikke szerint Lévai több mint egy évvel az önkormányzati választások előtt, május 31-én kereste meg Alevát, és megkérdezte tőle, akar-e indulni a kerületben a jövő évi önkormányzati választásokon. A kutyapártos politikus előbb elhárította a megkeresést, majd a férfi meghívta ebédelni. Aleva ekkor úgy döntött, elmegy. „Arra gondoltam, elmegyek és megtudom, mennyi egy MKKP-s jelölt ára…” – írta erről Aleva Márta.

A XVIII. kerület kulcskerület lehet a jövő évi önkormányzati választásokon. 2022-ben Kunhalmi Ágnes itt csak pár száz szavazattal nyert. A fideszes mérésekből – derül ki a cikkből – az látszik, hogy az MKKP-jelöltek indulása ellenzéki szavazatokat vehet el, és ezzel növelik a fideszes győzelem esélyeit.

Aleva Márta, az MKKP politikusa.
photo_camera Aleva Márta, az MKKP politikusa. Forrás: MKKP

Aleva kétszer is találkozott Lévai István Zoltánnal, és a cikkben szereplő fotó tanúsága szerint ezeket a találkozókat nem csupán rögzítette egy hangfelvevővel, hanem ott volt a közelben a Válasz Online fotósa is. A több mint kétórás beszélgetés alatt a fideszes nyíltan vázolta saját helyzetét és politikai törekvéseit.

Íme néhány érdekesebb párbeszéd azok közül, amelyeket a cikk ismertet:

Lévai: Én is tudok nyomulni, mindent csinálni, csak nem ugyanaz ellenzékiként, ráadásul fideszesként, Budapesten… Nem ugyanaz a helyzet. Viszont ha van egy Kutya ellenfél… Van egy… A Mi Hazánk az biztos el fog indulni, tőlünk függetlenül is…

Aleva: A Mi Hazánk nem tőletek visz el a szavazatokat?

Lévai: Erről megoszlanak a kutatások. Én mindig azt gondolom, hogy igen… Most nálunk a központban azt mondják, hogy jobb a Mi Hazánk, ha van, mint ha nincs.

Aleva: Az én fejemben van egy szám, ami alatt nekem nem éri meg. Meg egy, ami fölött megéri indulni. Tudom, mennyi munkaidőm esik ki… Az országgyűlési választásokon, hát ott én nagyon sokat buktam. (…) Minimum az, hogy én nullán legyek.

Lévai: Megértelek, és ez korrekt hozzáállás. Számolj, gondold végig.

Aleva: Passzivistám van elég, de hogy a passzivistának ne fizessem ki a benzinpénzt… Leég a pofámról a bőr.

Lévai: Megoldjuk.

Aleva: Májusig nekem kell mondjuk ötmillió forint, tehát havi 500 ezer forint. Hogy belevágjak.

Lévai: Korrekt. Konkrét.

Aleva: Akkor lemondom a munkáimat.

Lévai: Mondd meg, hogy hova…

Aleva: Lehet úgy is, hogy havonta találkozunk és a kezembe nyomod. Tényleg, így is lehet.

Némi részletkérdéseken való értetlenkedés után a fideszes végül összefoglalta a helyzetet:

„Akkor két út van. Az egyik, hogy akkor megmondod, hova kell ezt befizetni vagy átutalni. A másik verzió pedig az, hogy havonta akkor találkozunk.”

A Válasz Online azt írja, a birtokukban van a találkozók hangfelvétele. Ezeket csak akkor hozzák nyilvánosságra, ha Lévai István Zoltán megpróbálja letagadni azok tényét vagy azt, hogy az általuk idézettek elhangzottak.