A demokrata pártelit Bident akarja, a szavazóik nem annyira

külföld
2023 szeptember 19., 17:22

Nyakunkon a hosszú amerikai kampányszezon, az előválasztások közeledtével heteken belül felpöröghet Joe Biden újraválasztási kampánya. Miközben a párton belül nincs kihívója - RFK Jr., a leghülyébb Kennedy hiába a demokrata pártarisztokrácia egyenesági leszármazottja, nem része az establishmentnek - az egyszerű demokrata szavazók egyre inkább megkérdőjelezik, hogy vajon ő volna a legjobb választás. Részben mert jövőre már 82 éves lesz, és ez látszik is rajta. Nem mintha ő lenne az egyedüli öregember az amerikai politikában. Hacsak el nem ítélik, kihívója az akkor már 78 éves Donald Trump lesz, nem beszélve a törvényhozásról, a washingtoni aggok házáról.

Joe Biden 2023. szeptember 10-én Hanoiban.
photo_camera Fotó: NHAC NGUYEN/AFP

A párt elitje és szavazói közötti nézeteltérés miatt a demokraták olyan mértékű széthúzással szembesülnek az újraválasztásért induló elnökkel kapcsolatban, amilyenre évtizedek óta nem volt példa. A párt eddig nem tudta eloszlatni az aggodalmakat Biden koráról és képességeiről.

Nem kicsit, nagyon öreg

A New York Times az elmúlt időszakban több mint egy tucat demokrata párttaggal, képviselővel, és tanácsadóval beszélt. A beszélgetésekben elhangzottak, valamint a hónapok óta tartó nyilvános közvélemény-kutatási adatok alapján a széthúzás Biden kampányának legnagyobb kihívásává vált. Biden és szövetségesei azzal érvelnek, hogy a párton belüli nézeteltérések nagy része jövőre elhalványul, amint egyértelmű lesz, hogy Donald Trump lesz a kihívó.

Ez nem igazán nyugtatta meg a bizonytalanokat, akik szerint ugyan Biden jól kormányoz, de aggódnak, hogy nem bírja ki a következő négy évet, vagy már az újabb kampányt sem. „A választók nem akarják ezt, és ez egyre több közvélemény-kutatásból derül ki” – mondta a Timesnak James Carville, a párt régi elemzője, aki attól tart, hogy a Biden iránti lelkesedés hiánya alacsonyabb demokrata részvételhez vezethet 2024-ben. „Nem lehet ezt úgy nézni, hogy ne érezzünk némi aggodalmat”. A kutatásokból kiderül, hogy

  • a demokraták többsége nem akarja, hogy Biden újrainduljon,
  • szavazna az előválasztáson egy másik jelöltre,
  • retteg egy Biden-Trump visszavágó gondolatától.

A CNN szeptemberi felmérése szerint a demokraták 67 százaléka szeretné, ha Bident nem jelölnék újra, többen, mint a The New York Times és a Siena College nyáron végzett felmérésében, ami szerint a demokraták fele szeretne más jelöltet. A háttérbeszélgetéseken a demokrata tisztségviselők gyakran elismerik, hogy aggódnak Biden kora és csökkenő népszerűségi mutatói miatt. A nyilvánosság előtt azonban teljes bizalmat sugallnak azzal kapcsolatban, hogy az elnök képes nyerni.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.