India-ellenes hangulat miatt inti óvatosságra Kanadában tartózkodó állampolgárait India

külföld
2023 szeptember 20., 17:49

A növekvő India-ellenes aktivitás, a gyűlölet-bűncselekményekkel elnéző politika és a bűnözői erőszak miatt a lehető legnagyobb óvatosságra intette Kanadában tartózkodó állampolgárait az indiai külügyminisztérium.

Nem sokkal korábban pedig a kanadai kormány tanácsolta Indiában lévő állampolgárainak, hogy kerüljék el az ország észak-nyugati, szikh szeparatisták által követelt régióját. Kanada szerint terrorista cselekmények, emberrablások és zavargások veszélyeztethetik az oda utazók életét.

Justin Trudeau és Narendra Modi a G20-csúcson, 2023. szeptember
photo_camera Justin Trudeau és Narendra Modi a G20-csúcson, 2023. szeptember Fotó: -/AFP

India és Kanada között hétfő óta feszült a viszony. Justin Trudeau akkor jelentette be, hogy vizsgálják az indiai kormány potenciális szerepét Hardeep Singh Nijjar szikh szeparatista vezető júniusi meggyilkolásában. A férfit 2020-ban terroristának minősítették Indiában, mert a khalisztáni mozgalom támogatója - ami az anyaországtól elszakadva önálló államot hozna létre a szikh vallás híveinek.

Nijjart júniusban egy szikh templom előtt lőtte agyon két álarcos fegyveres Surreyben, Vancouver központjától körülbelül 30 kilométerre. A hatóságok szerint a gyilkosságnak három gyanúsítottja is volt, de őket végül nem tartóztatták le, a nyomozás még zajlik. Az indiai kormány tagadja, hogy köze lenne a gyilkossághoz.

Kanada hétfőn kiutasította az indiai hírszerzés helyi igazgatóját, Pavan Kumar Rait, amire válaszul kedden India egy magas rangú kanadai diplomatától vált meg.

(via Reuters)