Az indiai kormányt sejti egy kanadai szikh vezető megölése mögött Justin Trudeau

külföld
2023 szeptember 19., 05:21

Justin Trudeau szerint az indiai kormány állhat a merénylet mögött, amely során lelőttek egy szikh szeparatista vallási vezetőt Vancouver nagyszámú indiai lakosságú külvárosában, Surrey-ben még júniusban. Hardeep Singh Nijjart 2020-ban terroristának minősítették Indiában, mert a khalisztáni mozgalom támogatója - ami az anyaországtól elszakadva önálló államot hozna létre a szikh vallás híveinek.

A kanadai miniszterelnök az Újdelhiben rendezett G20-csúcson ment neki az indiai kormánynak és Narendra Modinak. Trudeau szerint az, hogy egy külföldi kormány szervezetten meggyilkol egy kanadai állampolgárt „idehaza”, a szuverenitás elfogadhatatlan megsértése, ami alááshatja a két ország diplomáciai kapcsolatait.

Az ország hétfőn kiutasította az indiai hírszerzés helyi igazgatóját, Pavan Kumar Rait, amire válaszul kedden India egy magas rangú kanadai diplomatától vált meg. A tervezett kereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalások befagytak, az indiai kormány „bizonyos politikai fejleményekre" hivatkozik. A Kanadai Statisztikai Hivatal adatai szerint a két ország közti kétoldalú kereskedelem tavaly mindössze 13,7 milliárd kanadai dollárt tett ki Kanada ezermilliárd kanadai dolláros összkereskedelméből.

Justin Trudeau és Narendra Modi a G20-csúcson, 2023. szeptember
photo_camera Justin Trudeau és Narendra Modi a G20-csúcson, 2023. szeptember Fotó: EVAN VUCCI/AFP

Nijjart júniusban egy szikh templom előtt lőtte agyon két álarcos fegyveres Surreyben, Vancouver központjától körülbelül 30 kilométerre. A hatóságok szerint a gyilkosságnak három gyanúsítottja is volt, de őket végül nem tartóztatták le, a nyomozás még zajlik. Az indiai kormány tagadja, hogy köze lenne a gyilkossághoz, a külügyminisztérium kedden közleményben utasította el Trudeau állításait.

Kanadában él a tengerentúl egyik legnagyobb indiai közössége - az ország 40 milliós lakosságából körülbelül 1,4 millióan -, a 2021-es népszámláláson 770 ezer ember vallotta magát szikh vallásúnak. Ezzel az országban él a legtöbb szikh a vallás központjának számító Pandzsáb után.

(via Reuters, BBC)