Rihanna, mobilfalvak és egy év tüntetés kellett hozzá, de megtörték az indiai kormányt a dühös földművesek

külföld
2021 november 20., 11:54

Delhi körül az elmúlt egy évben egész új negyedek jelentek meg a semmiből, iskolákkal, könyvtárakkal, menzákkal, sőt, masszázsszalonokkal. Ezeket mind az indiai fővárosba érkező, a kormány mezőgazdasági törvényei ellen tiltakozó földművelők húzták föl, akik azt mondták, ha kell, évekig körbeveszik majd a várost, de addig nem mennek haza, amíg Narendra Modi kormánya vissza nem vonja a számukra elfogadhatatlan törvényeket. A kormány pedig mindent megpróbált, hogy megtörje a tiltakozást: rendőrökkel verették foltosra a tüntetőket, megfenyegették a Twittert, hogy börtönbe csukják annak indiai dolgozóit, ha nem törölnek több, mint ezer, a tiltakozásról beszámoló fiókot, sőt, még Greta Thunberggel és Rihannával is konfliktusba keveredtek, amiért ki mertek állni a földművesek mellett.

Most viszont, több mint egy évvel az egész konfliktust kirobbantó három mezőgazdasági törvény elfogadása után, Modi és kormánya megadta magát, és visszavonta a jogszabályokat. Modi a szikh vallás egyik legfontosabb ünnepén vonta vissza a törvényeket egy, a tévében is közvetített beszédében, amelyben úgy fogalmazott, nem sikerült meggyőzni a földműveseket arról, hogy a három törvény valójában az ő érdeküket szolgálta volna. Nem véletlen, hogy a szikhek ünnepére időztette a bejelentést India hindu nacionalista kormányfője, a tüntetők nagy része ugyanis a szikh többségű Pandzsáb államból költöztek Delhi köré, ahol nemsokára választások lesznek.

photo_camera Narendra Modi indiai miniszterelnök Fotó: -/AFP

Az indiai törvényhozás tavaly szeptemberben fogadott el három törvényjavaslatot, amelyek jelentősen átalakították volna India mezőgazdasági rendszerét. Narendra Modi miniszterelnök és pártja, a BJP állította, hogy a reformok teljesen újraszabják az indiai mezőgazdaságot, felszabadítva az indiai földműveseket, akik közvetlenül árulhatják a termékeiket magáncégeknek, ezzel megtörve a “közvetítők zsarnokságát”.

A termelők viszont, ahelyett, hogy ünnepelték volna az őket fölszabadító vezetőjüket, Modi-szalmabábukat égetve kezdtek tiltakozni az utcákon, először csak otthon, majd a főváros körül. De mi volt a földművesek baja? Egyrészt az, hogy Modi egyáltalán nem kérte ki a véleményüket a megélhetésüket alapvetően befolyásoló törvényről. Pedig az indiai társadalom 60 százaléka így vagy úgy a mezőgazdaságból él, akiket ráadásul elég erős és jól szervezett gazdaszervezetek fognak össze. Így az indiai társadalom egyik legfontosabb érdekcsoportja viszonylag érthetően eléggé felháborodott azon, hogy az újságból kell megtudnia, hogyan adhatja el a jövőben a termését és mennyiért. De ezen kívül magával a törvénnyel is komoly baja volt az érintetteknek.

Felszabadít vagy kiszolgáltat?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.