Putyin és Hszi kihagyja, Biden már megérkezett a G20-csúcsra

külföld
2023 szeptember 08., 16:05

Újdelhiben találkozott egymással Joe Biden amerikai elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök a szombaton kezdődő G20-csúcs előtt. A két vezető zárt ajtók mögött, a sajtó beengedése nélkül tárgyalt egymással, ami nem megszokott a világ GDP-jének 90 százalékát összerántó eseményen.

Biden mellett az elnöki hivatal szerint Janet Yellen pénzügyminiszter és Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója is részt vett a találkozón, indiai részről Szubrahmanjam Dzsaisankar külügyminiszter és Adzsit Doval nemzetbiztonsági tanácsadó volt jelen.

A G20 a világ 19 legjelentősebb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő szervezet, ahol a világkereskedelem 80, a világ GDP-jének pedig 90 százaléka képviselteti magát. A csúcstalálkozó a főbb globális társadalmi és gazdasági kérdésekről szól, mint a nemzetközi pénzügyi stabilitás, a klímaváltozás, a mesterséges intelligencia vagy a terrorizmus elleni küzdelem. Idén Oroszország ukrajnai inváziója, az ukrán tengeri kikötők orosz blokádja és a tibeti menekültek ügye is kiemelt téma lesz.

link Forrás

Azért is ez a legfontosabb diplomáciai esemény az éves naptárban, mert a G20 az egyetlen csúcstalálkozó, ami pár napra egy helyre terelhetné az Egyesült Államok, Kína és Oroszország vezetőit. Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin távollétében ez idén sem történik meg - amit Joe Biden valószínűleg ki is használ.

Kínát Li Csiang miniszterelnök, Oroszországot tavalyhoz hasonlóan Szergej Lavrov külügyminiszter képviseli. Soros elnökségét India rögtön egy diplomáciai botránnyal indította: a csúcstalálkozó turizmussal foglalkozó munkacsoportjának konferenciáját ugyanis sikerült abba a Kasmírba szervezni, amit hosszas indiai-pakisztáni területi viták után 2019-ben önhatalmúlag vont teljes ellenőrzése alá a Modi-kormány. Kína (mint Indiával szintén határvitában álló, a térségben érdekelt ország) és Szaúd-Arábia (mint a muszlim Pakisztán szövetségese) emiatt bojkottálja az idei eseményt.

Pakisztán is tiltakozott az ülés ellen, de az ország nem tagja a G20-nak. Mehbooba Mufti volt kasmíri vezető miniszter szerint Modiék a G20 idejére amolyan indiai Guantanamo Bay-jé változtatták az egyébként elég instabil régiót: elképesztő szigorúságú biztonsági intézkedésekkel készülnek a hatvan delegált érkezésére. (via Bloomberg)