Most 42 milliós sikkasztás miatt emeltek vádat Siklósnagyfalu volt polgármestere ellen, aki egy helyi rendőrtiszt szerint „igazi csínytevő”

belföld
2023 szeptember 20., 07:09

„Az egyik helyi rendőrtiszt igazi csínytevőnek, »minden hájjal megkent ügyeskedőnek« nevezte” – írta a Magyar Narancs még 2006 őszén Kosztics Józsefről, Siklósnagyfalu akkori polgármesteréről. Koszticsot akkor épp körözte a rendőrség, később le is kellett mondania a polgármesterségről, mert nem kezdte meg a 14 hónapos, lopásért és okirat-hamisításért kapott büntetését.

A férfit aztán 2021-ben költségvetési csalás és sikkasztás miatt jogerősen ismét elítélték, akkor másfél év, 4 évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, miután kamuszámlákkal síbolt el közpénzeket (ebben a cikkünkben soroltuk fel, miket csinált). Most pedig azt közölte az ügyészség, hogy ismét vádat emeltek vele és élettársával szemben, miután a gyanú szerint közel 42 millió forintot sikkasztottak el az önkormányzattól.

link Forrás

Az ügyészségi közlemény szerint a férfi 2010-2021 között Siklósnagyfalu polgármestere, míg élettársa az önkormányzati hivatalánál munkatársa volt, így „a munkakörébe tartozó egyes pénzügyi feladatok ellátása céljából az önkormányzat bankszámláihoz hozzáféréssel rendelkezett”.

A vádirat szerint a polgármester 2020-ban folyamatosan sikkasztott az önkormányzattól. „Erre oly módon került sor, hogy az élettársa az önkormányzat bankszámlájáról a polgármester bankszámlájára utalt át összegeket, amelyet részben saját szükségleteikre, részben a polgármester szerencsejáték szenvedélyére fordítottak. Emellett a polgármester kérésére az élettárs a saját számlájára is utalt az önkormányzat pénzéből” – közölte a vádhatóság. Ezzel több mint 8 millió forintnyi kárt okoztak az önkormányzatnak.

Szintén Kosztics szerencsejátékos szenvedélye miatt költöttek rendszeresen 2016 és 2020 között a Siklósnagyfalu Növénytermesztési Szolgáltató Szociális Szövetkezet pénzéből (a vezető tisztségviselő a polgármester volt, aki a szövetkezet bankkártyáit magánál tartotta): „a polgármester 2016 és 2020 között számos alkalommal jogosulatlan vásárolt a kártyával, melyet nem a szövetkezet céljaira, hanem szerencsejáték szenvedélyének finanszírozására fordított”.

A szövetkezet számlájáról a polgármester mellett élettársa is utalt el jogosulatlanul pénzeket 2020-ban. A vádhatóság szerint négy év alatt közel 34 millió forintot használtak fel a szövetkezet pénzéből, cselekményük „a jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntettének a megállapítására alkalmas”. Az ügyészség azt is közölte: a vádlottakkal egyezséget kötött, amely alapján négy év börtön kiszabását kérte a polgármesterre.