Az osztálytermében tartóztatták le a 14 éves francia fiút, aki egy transznemű diáktársát zaklatta

külföld
2023 szeptember 21., 06:32

Bilincsben vezettek ki egy 14 éves diákot a rendőrök az osztályterméből hétfőn Párizs külvárosában, Alfortville-ben, aki a vád szerint korábban bántalmazta (bullyingolta) egy transznemű osztálytársát.

Az eset számos szülőt és diákot háborított fel, még annak ellenére is, hogy alapvetően elítélik a bántalmazást - írja a Guardian.

A francia kormány megvédte az eljárást lefolytató hatóságokat. Olivier Veran kormányszóvivő azt mondta, hogy a letartóztatás célja ebben a formában kifejezetten az volt, hogy „nagyon erős üzenetet” küldjön a zaklató diákoknak.

„Így véget vetünk a bántalmazásnak, és így fogjuk megvédeni gyermekeinket is” - fogalmazott. Egy rendőrségi forrás az AFP-nek azt mesélte: a mindössze 14 éves fiú letartóztatására azért volt szükség, mert rendkívül súlyos módon fenyegette meg diáktársát, a kialakult helyzet pedig sürgős őrizetbe vételt igényelt.

Az áldozatot, aki egy másik iskolába jár, többek közt olyan megjegyzésekkel terrorizálták, mint például „El fogjuk vágni a torkod” és „Utálom a fajtádat, halj meg, öld meg magad”.

A fiú letartóztatott iskolájában a szülők és a diáktársak is megdöbbentek az eljárás módján, azt felvetve, nem lehetett-e volna a tanítási időn és az iskolán kívül végrehajtani azt.

Még mindig csak egy tinédzser, kiskorú” - mondta Lamia, egy diák édesanyja. „Ez tényleg nem normális… még akkor is, ha ellenzem, amit tett” - fogalmazott.

Egy 14 éves diák, aki szemtanúja volt a történteknek, az AFP-nek azt nyilatkozta: „Azt hittem, lehetetlen, hogy rendőrök menjenek be egy osztályterembe... Megdöbbentünk, néhányan idegesen nevettek”.

Didier Georges, az egyik francia oktatási szakszervezet képviselője azt mondta, bár a rendőrök betartották a letartóztatásra vonatkozó előírásokat, mégsem ajánlják hogy ilyen módon járjanak el. „A józan ész azt diktálja, hogy az ilyen letartóztatásokat ne az osztályban végezzék el, még akkor sem, ha teljesen indokolt” - fogalmazott.

photo_camera Az iskolai bántalmazás elleni oktatóanyag és segélyhívószámok egy francia általános iskolában 2022-ből.
Fotó: ARNAUD LE VU/Hans Lucas via AFP

Az eset alig néhány nappal azután váltott ki hatalmas felháborodást, hogy egy másik francia oktatási intézmény vezetői fenyegető levelet küldtek egy diák szüleinek, akit az osztálytársai hónapokon át zaklattak. A levélben azt írták, a szülők nyilvános nyilatkozatai a fiukat ért zaklatásról „elfogadhatatlanok”, és felszólították őket, hogy konstruktívabb módon álljanak hozzá a helyzethez. A 15 éves, Nicolas nevű fiú nem sokkal ezután, szeptember 5-én öngyilkos lett Párizs külvárosában, alig egy nappal azután, hogy elkezdődött a tanév.

Gabriel Attal oktatási miniszter „szégyenletesnek” nevezte a levelet, és „ébresztőt” ígért, vagyis azt, hogy a zaklatás kockázatairól nyíltabban fognak beszélni a jövőben.

Franciaországban 2021 decemberében szavazta meg a parlament azt a törvényjavaslatot, melynek értelmében bűncselekménnyé nyilvánították az iskolai bullyingolást. A képviselők akkor a törvényjavaslatról szóló a vitában arról beszéltek, hogy a társadalomnak rá kell döbbennie, mennyire komoly problémát jelent, hogy a fiatalok rászállnak egymásra.

via Guardian