Lettország felszólít kb. 3500 orosz állampolgárt, hogy hagyják el az országot

külföld
2023 szeptember 21., 18:42

Kb. 3500 orosz állampolgárt szólítanak fel a héten írásos formában Lettország elhagyására.

A rigai bevándorlási hatóság bejelentése szerint olyan emberekről van szó, akik nem nyújtottak be kérelmet határozatlan idejű tartózkodási engedélyért, illetve a szeptember 1-i határidőig nem jelentkeztek lett nyelvvizsgára. Ezért a tartózkodási engedélyüket lejártnak tekintik, így Lettországot november 30-ig el kell hagyniuk.

photo_camera Fotó: Michal Fludra/NurPhoto via AFP

Tavaly ősszel a lett parlament – az Ukrajna elleni orosz háború miatt – szigorított az orosz állampolgárok tartózkodási engedélyére vonatkozó szabályokon. Ahhoz, hogy az érintettek továbbra is a balti országban maradhassanak, tartós tartózkodási engedélyt kell kérniük, és néhány kivételtől eltekintve bizonyos fokú lett nyelvismeretet kell bemutatniuk.

Az 1,9 milliós, Oroszországgal határos Lettország lakosságának 30 százalékát orosz ajkúak teszik ki, akik nagyrészt még a szovjet időkben telepedtek le ott.

Az új szabályozás miatt, ami a hatósági adatok szerint kb. 20 ezer embert érint, heves társadalmi vita alakult ki. A parlament ezért a kormány javaslatára további két évet biztosított a nyelvvizsgák letételére. Aki idén szeptember 1-ig nem tudott levizsgázni, két évre szóló tartózkodási engedélyt igényelhet, illetve ez idő alatt újabb vizsgát tehet. Azok viszont, akik egyáltalán nem jelentek meg a vizsgára, most levelet kapnak a bevándorlási hatóságtól.

Korábbi értesülések szerint kb. 13 ezer orosz állampolgár jelentkezett nyelvvizsgára, és 11 ezren teljesítették is a követelményeket.

A szabályozás bírálói szerint a nyelvismereti szigorú követelményrendszer, illetve a kiutasítások főleg az időseket és a védelemre szorulókat sújtják, akik nem jelentenek fenyegetést a lett nemzetbiztonságra. Sokan közülük egész életüket Lettországban töltötték. A szabályozás támogatói viszont éppen azzal érvelnek, hogy az érintetteknek ezért elegendő idejük és lehetőségük volt a lett nyelv elsajátítására. (MTI)