Minimum egy leértékelt Dorko, legrosszabb esetben egy deluxe Chunky Dunky árát spóroltuk meg Szijjártó „Készpénz. Mindig” Péternek

ÉLET
2023 szeptember 21., 08:55

„75 ezer forint lesz.

Remek.

Készpénz vagy kártya?

Készpénz. Mindig.”

Ezzel a rövid párbeszéddel vásárolt Magyarország külügyminisztere, Szijjártó Péter - ahogy ő nevezi - cipőt a hazai sneaker-paradicsomban, vagyis a Balazs Kicks nevű üzletben, amely önbevallása szerint „kizárólag limitált, 100 százalékban eredeti sneaker különlegességekkel foglalkozik.”

És ahogy azt az esetről készült szuperlaza videóban meg is tekinthetjük (a 21. perc környékén), valóban, farmerzsebéből rántja elő a dellát, fizet, elégedetten viccelődik.


Az ember pedig egy pillanatra felvonja a szemöldökét: 75 ezer forint, zsebből kicsapva? Készpénz? Mindig? Egy olyan kormány miniszterétől, mely kormány 2010 óta az egyik fő feladatának a gazdaság fehérítését nevezi? Hogyhogy?

Érdeklődtünk a Külügyminisztériumnál arról, hogyan kell érteni a miniszter szavait, kérdéseinkre válaszul egy friss, ropogós, picit több mint félórás, a teljes világpolitikát felölelő ívű Mandiner-interjút küldtek, amelynek utolsó két percében jut még idő az általam felvetett kérdésre is.

Ha valaki szeretné, meghallgathatja az egész beszélgetést, a minket érintő párbeszédet viszont lejegyzeteltem a rend kedvéért. Így hangzik:

  • Kifejtenéd kicsit bővebben, hogy miért csak készpénz?
  • Hát mert levettem a kártyámról a pénzt, hogy készpénzzel tudjak fizetni a boltban. Ez azért nem egy olyan nagy varázslat szerintem. Tehát nézd, hogy is mondjam, az, hogy én cipőboltban vásárolok, értem, hogy ez egy hír, szoktam, tehát mezítláb ritkán látnak, ebből az fakad, hogy cipő van a lábamon, azt meg kell venni. Na most cipőt a cipőboltból, ahogy mondta a régi reklám, tehát ahogy a múltban, úgy a jövőben is fogok cipőboltba menni, ez egészen biztos, és egészen biztos, hogy a bankkártyámmal levett pénzzel fogok fizetni. Egyszerűen jobban szeretem, általában készpénzt szoktam használni, fölveszem a bankkártyámról, és kifizetem vele, amit ki kell fizetni...
  • Akkor emögött nem a készpénz eltüntetése miatti globális aggodalom húzódott meg a mondat mögött, hanem egy egyszerű, praktikus magyarázat?
  • Igen, az ember ha cipőboltba megy, és készpénzzel szeretne fizetni, ebből azért geopolitikai következtetéseket nem érdemes levonni.

Tehát a miniszter úr kifizeti készpénzzel, amit ki kell fizeti, mert jobban szereti így. Geopolitikai következtetéseket én a magam részéről biztosan nem akarnék cipőügyben levonni, gazdaságpolitikai vonzatai azonban kétségkívül vannak a helyzetnek.

Emitt emlékeztetném Szijjártó Pétert és a hozzá hasonlóan a készpénzben hívők népes hazai társaságát, hogy a (természetesen eredményes) gazdaságfehérítő kormányzati intézkedések részeként Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium akkori pénzügyekért felelős államtitkára már 2019-ben jelezte, hogy túl sok készpénz van a magyar lakosságnál, ezt pedig „a kormány és a jegybank jelentősen le kívánja csökkenteni a jövőben”, ugyanis „a kint lévő készpénz háromnegyede valahol «pihen», nem segíti a gazdaság működését”.

Mindennek érdekében Gion már akkor hangsúlyozta, hogy a lakosság pénzügyi tudatossága további javításra szorul, ami nagyban „hozzájárulna a készpénzhasználat visszaszorításához.”

Olybá tűnik, Szijjártó Péterhez nem értek még el ezek az unortodox tanok, azonban ha nem is csupán a gazdaság fehérítése céljából, de már csak a saját pénztárcája szempontjából is megfontolandó ötlet lenne, ha nem kizárólag a készpénzt kultiválná.

Egy földi halandó számára nem egyszerű kiszámolni, mennyi pénzt bukik, ha a bankszámlájára érkező fizetését állandóan felveszi, és csak kápéval hajlandó fizetni, ezért segítséget kértem egy szakértőtől. Hátha segíthetünk a külügyminiszternek spórolni egy keveset.

Lássuk, miből élünk

Azt tudjuk, hogy Szijjártó Péter (legutóbbi vagyonnyilatkozatai itt olvashatók) miniszterként 2 millió 632 ezer forintot keres, e mellé pedig jár neki az országgyűlési képviselői alapilletmény, ami tavaly 1 millió 316 ezer forint volt. Bruttó.

Ennek a nettóját egy bruttó-nettó kalkulátorral könnyedén kiszámíthatjuk: két eltartott gyerekkel, családi adókedvezménnyel 2 millió 633 ezer 500 forint. Ebből kell gazdálkodni.

Lássuk tehát, hogy jár Szijjártó Péter, ha tényleg kizárólag készpénzzel akar mindenhol, mindenkor fizetni (ugye mindenki látja maga előtt, ahogy a miniszter úr áll kígyózó sorban a postán, és sárga csekket lobogtatva igyekszik befizetni a telefonszámláját?).

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.