Varga Mihály újabb megszorításokat lebegtetett be, bankadó és állami beruházások elhalasztása is jöhet

gazdaság
2023 szeptember 21., 09:53

Elismerte Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Közgazdasági Társaság vándorgyűlésén tartott előadásában, hogy a költségvetési mutatók nem alakulnak úgy idén, ahogyan várták. Így megerősítette, hogy szeptember végéig felülvizsgálják az idei költségvetést, illetve kilátásba helyezett néhány újabb megszorító intézkedést is, mondván: „fenntartjuk a fiskális szigort”, illetve azt is mondta, hogy fenntartható fiskális folyamatokra törekszenek.

– Távol áll tőlem, hogy az adópolitika ilyen típusú eszközeihez nyúljak, és jobb szeretem, hogy ha a dolgok kiszámítható mederben folynak, de a kormány azt is mérlegelheti, hogy ha az idei esztendőben egy rekordnyeresége van a bankoknak, márpedig négyszer annyi nyeresége van, mint a tavalyi évben, 1160 milliárd forintot ért el ez a nyereség, akkor mérlegelheti a kormány azt is, hogy még további adófrontokat nyit meg, és adóeszközökkel javítja az államháztartás gazdálkodását – lebegtette meg egy, a bankszektort sújtó újabb adó lehetőségét Varga Mihály.

Az OTP árfolyama azonnal reagált is erre: cikkünk megjelenése után nem sokkal már mínusz 7 százaléknál járt a budapesti tőzsdén.

Varga szerint emellett lehetséges egyes honvédelmi beruházások elhalasztása, valamint mérlegelheti a kormány a kamattámogatott hitelprogramok felülvizsgálatát is.

A miniszter az előadásában már nem is mondott konkrét számot az idei GDP-arányos költségvetési hiánycélra, csak annyit, hogy a deficit kisebb lesz a tavalyi 6,2 százalékosnál.

A kormány eredetileg 3,9 százalékos GDP-arányos deficitet tervezett erre az évre. Az államháztartási hiány összege azonban már augusztusra elérte lényegében az egész évre tervezettet: ez év végéig 3400,2 milliárdos deficitet kellene produkálnia az államháztartásnak, ebből augusztus végére 3298,7 milliárd forint jött össze. Emellett a GDP sem a kormányzati várakozás szerint alakult: a kabinet úgy számított, hogy a magyar gazdaság az idei második negyedévben kilábal a recesszióból, ám végül 2,4 százalékos lett az éves visszaesés, és negyedéves szinten is tovább tartott a gazdaság hanyatlása.

link Forrás

A Matolcsy György után előadást tartó Varga egyébként vissza is szólt Matolcsynak, „ha már a jegybankelnök is beszélt a fiskális politikáról, én is kitérjek a monetárisra”. Az infláció első számú felelőse mindenhol a jegybank, számos eszköze van beavatkozni.

Amikor emelte a kamatot az MNB, még vette az állampapírt és a vállalati kötvényeket, márpedig „egyszerre meleget és hideget fújni egyik gazdaságban sem lehet” – mondta Varga. Szerinte az MNB jól tette, hogy elkezdte a kamatemelést, abban vita van, hogy időben tette-e vagy nem. Ráadásul a világban még bőven kamatemelési ciklusok voltak, amikor az MNB lezárta a kamatemelési ciklusát, így 2022 őszén a jelentős forintgyengülés nem véletlenül történt – mondta a miniszter.