Saját testmelegével melegítette a vérkészítményeket dr. Zádor Zsófia, aki stabilizálta a török barlangban rekedt férfi állapotát

Egészségügy
2023 szeptember 22., 09:37

Rögtönöznie is kellett, de az egyetemen tanultak is jól jöttek dr. Zádor Zsófiának, aki egy török barlang ezer méteres mélységében stabilizálta egy amerikai barlangász állapotát.

A balassagyarmati kórházban dolgozó aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos a semmelweis.hu-nak adott interjút a világsajtóba is bekerült mentőakcióról.

A barlangász tapasztalattal is rendelkező Zádort szeptember 3-án riasztották, hogy Mark Dickey barlangkutató vérzéses belgyógyászati panaszai miatt segítségre szorul. A riasztás pillanatában egész Európában csak a magyar barlangi mentők rendelkeztek a szükséges orvosi és barlangász tapasztalattal egyaránt, így azonnal indulniuk kellett.

Zádor elmondta, hogy kezdetben a legnagyobb nehézséget az információhiány okozta számára. Nem tudta például, hogy mennyi vért vesztett a beteg. Emellett kihívás volt az is, hogy csak kevés orvosi eszközt tudtak magukkal vinni, így a fizikális vizsgálatokból leszűrhető jelekre kellett támaszkodnia Zádornak a beteg diagnosztizálásánál.

Dr. Zádor Zsófia (baloldalon) a mentőakció közben
photo_camera Dr. Zádor Zsófia (baloldalon) a mentőakció közben Forrás: MBSZ / Facebook

Zádor a kezdettől gyomorfekélyre gyanakodott, ennek megfelelően kezdte meg a kezelést. Egyébként a mentés utáni kórházi vizsgálat igazolta a diagnózisát.

A barlang hőmérséklete stabilan 4-6 fok között volt, így gondoskodni kellett a beteg melegen tartásáról, valamint a vérkészítmények felhasználás előtti felmelegítéséről is. Zádor eleinte a hálózsákjában a saját testmelegével, később víz segítségével melegítette fel a vérkészítményeket.

Az extrém helyszín miatt a higiénia biztosítása is komoly kihívás volt. Rendszeresen fertőtlenítették az érintett területet, miközben figyeltek arra, hogy minél kevésbé invazív beavatkozásokat végezzenek a betegen.

Zádor napokig 0-24 órában figyelte a beteget. Mivel kevés eszköz állt a rendelkezésére, azt is néznie kellett, hogy a vérátömlesztés lehetséges szövődményei közül jelentkezik-e bármelyiknek a közvetett jele. A véralvadásgátló megfelelő adagolására is figyelnie kellett, nehogy trombózist kapjon a beteg.

Miután sikeresen stabilizálták a páciens állapotát, a férfit egy kötélrendszer segítségével hozták a felszínre.